Zaštita pre svega - kadar iz filma Foto:Promo/Palić Film Festival

Šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Dunav Film Fest biće održano od 22. do 27. avgusta u Smederevu. Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, dok će publika i dalje uživati na lokacijama poput Dunavskog parka, Platoa kod Кarađorđevog duda i na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.

U subotu, 26. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave biće prikazan film „Zaštita pre svega“ reditelja Pavla Vučkovića. U pitanju je moderna priča po scenariju Ivana Zekića koja prati dva mlada para (Marta Bogosavljević, Simonida Mandić, Strahinja Blažić i Aleksandar Ristoski) iz Beograda koji pokušavaju da započnu vezu u vreme korone. Oni žele da stupe u intimne odnose, ali ih sprečava to što nemaju odgovarajuću zaštitu, što ih i motiviše da krenu u potragu. Tokom večeri oni susreću sijaset izopačenih likova koji stoje na putu njihovoj sreći. Nakon projekcije filma publici će se pokloniti ekipa filma.

U okviru specijalnog programa Reka-pitulacija na Letnjoj sceni Centra za kulturu Smederevo u subotu, 26. avgusta u 19 časova biće prikazan „Film davne budućnosti“ reditelja Siniše Cvejića. U pitanju je dokumentarac u kome reditelj Darko Bajić razgovara sa legendarnim srpskim autorima Đorđem Kadijevićem, Zdravkom Šotrom, Borom Draškovićem i Mišom Radivojevićem o njihovim višedecenijskim iskustvima snimanja filmova. Nakon projekcije biće održan razgovor sa Darkom Bajićem.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kao specijalna projekcija biće prikazana i jugoslovenska filmska komedija „Kakav deda takav unuk“ Zorana Čalića (Dragomir Bojanić Gidra, Marko Todorović, Rialda Kadrić). Prikazivanju filma prisustvovaće scenarista Jovan Marković koji će govoriti o radu na četvrtom nastavku legendernog serijala „Lude godine“. Projekcija je zakazana za sredu, 23. avgust u 19 časova.

Ostvarenje „Sveta Petka – Krst u pustinji“ autora Hadži-Aleksandra Đurovića (igraju Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković) biće prikazano u četvrtak, 24. avgusta u 19 časova na Letnjoj sceni Centra za kulturu. Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Film prati njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke Pravoslavlja. Sporedna priča govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila. Film je nastao po istinitoj priči i romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović. Nakon projkecije filma biće održan razgovor sa autorom.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Novina od ove godine je da će publika svoje ulaznice moći da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs.

Bonus video: „Čuvari formule“ u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar