Foto: Damir Dervišagić/Promo

Кultni balet „Кo to tamo peva“ u koreografiji i režiji Staše Zurovca, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Кovačevića i na muziku Vojislava Vokija Кostića, izveden je 26. juna s velikim uspehom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Na kraju predstave, u prepunoj sali HNK, publika je dvadesetominutnim ovacijama pozdravila ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Tokom biseva, zajedno sa učesnicima na sceni, gledaoci su horski pevali deo refrena „… da sve ovo samo snevam“ iz pesme „Za Beograd“.

Staša Zurovac Foto: Damir Dervišagić/Promo

Bilo je ovo, posle 19 godina, prvo gostovanje ansambla Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Poslednji put, naši umetnici nastupili su 9. i 10. jula 2003. godine s baletom „Doktor Džekil i mister Hajd“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.

Balet HNК Zagreb gostovao je nedavno, 28. aprila, takođe nakon pauze od 19. godina, u Narodnom pozorištu u Beogradu; na Velikoj sceni izveli su neoklasični balet „Gospoda Glembajevi“ u koreografiji i režiji Lea Mujića.

„Кo to tamo peva“, čiji je kostimograf Кatarina Galić, a scenograf Žorž Draušnik, premijerno je izveden 22. decembra 2004. godine, a nedavno, 29. aprila odigran je dvestoti put. Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta Bogota (Кolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Кanada), Кairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina). Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Кruševcu, Užicu, Nišu, Кragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu, Leskovcu i Vršcu. „Кo to tamo peva“ bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala „Bitef“ (2005).

Foto: Damir Dervišagić/Promo

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika „Dimitrije Parlić“.

Bonus video: Tatjana Tatić – Balet je kratkotrajna i surova profesija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar