Nekoliko puta govorio sam u ovakvim situacijama opraštajući se od prijatelja i nikada mi nije bilo ovako teško. Taso, brate i prijatelju hvala ti na svemu, na Zariju Vučiću i mnogim drugim ulogama. Nijedna predstava nadalje neće biti ista bez tebe, govorio je Siniša Kovačević kroz suze u čast Tanasija Uzunovića na komemoraciji u Narodnom pozorištu.

Kovačević je režirao kultnu predstavu „Velika drama“ u kojoj je Tanasije Uzunović igrao godinama maestralno ulogu Zarija Vučića. Reditelj je održao u punom nacionalnom teatru emotivan govor koji je sve u sali rasplakao.

Tanasije Uzunović Foto: Narodno pozoriste u Beogradu

– Tanasije, hvala ti na odanosti, predavanju i svečarskom shvatanju profesije kojom si se bavio. Ako je neko u pozorište ulazio kao u hram, onda si to ti. Ako je neko propovedeo o pozorištu onda si to ti. Ako će nečije mesto ostati upražnjeno to će biti tvoje, zbog posebnosti, specifičnosti umetničkog izraza, zbog glumačkog gospodstva i plemićkog dražanja, čak i kad si igrao probisvete. Moj gospodine Uzunoviću, čovek se sa gospodstvom rađa, ono se samo donekle može korigovati vaspitanjem. Hvala ti za svaku probu i snimajući dan na koji si dolazio apsolutno spreman. Hvala na iskrenoj brizi za svaku reč, rečenicu, predstavi, za svako bdenje nad predstavom, hvala na iskrenoj brizi za razvoj mladih kolega, koji često nisu ni bili svesni, jer nisi to želeo – govorio je sa puno emocija i tuge Kovačević dodajući:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Hvala ti što si toliko puta povređen i ranjen, a što si znao da praštaš sve ujede za dušu. Drugi su, brate moj, spavali pod tvojim krovovima dok si se ti beskućio. Drugi su otimali prostor i uloge koje su anđeli slali tebi. Talenat je uvek sam, osrednjost i mediokriteti traže grupu. Kurjaci su samotnjaci, hijene ujedaju u čoporu. Nek ti Bog da rajsko naselje, zaslužio si ga. Neka ti zaceli ožiljke na srcu i duši koje nosiš. Praštaj moj odani, dragoceni, plemeniti prijatelju i spavaj i odmori se, brate moj, s mirom – poručio je Siniša Kovačević.

Publika je poslednji put pozdravila Tanasija Uzunovića, koji će biti danas sahranjen u Aleji zaslužnih građana, gromoglasnim aplauzom.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar