Miodrag Krstović Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Nagrada "Miloš Žutić" Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) sinoć je svečano uručena glumcu Miodragu Mikiju Krstoviću nakon izvođenja predstave "Cement Beograd" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Krstović je dobio nagradu UDUS-a za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2020/2021. za ulogu Miloša u predstavi BDP-a u režiji Sebastijana Horvata, rađenoj po delu Milana Ramšaka Markovića, prema drami Hajnera Milera.

Miki Krstović

Nagradu je glumcu uručila Ognjenka Ognjanović Žutić koja je podsetila da je njen suprug poznavao Krstovića i da su zajedno igrali u pozorištu, a sada „Miloš nosi Miloša“.

„Nagrade su mi važne, potvrda su da si dobro radio i uradio. Ova je posebna, u istoj ulici smo živeli i bili smo drugari“, rekao je Krstović u obraćanju publici.

Prisetivši se da mu je Žutić pomagao u pripremi da upiše akademiju, a potom ga kritikovao što se posvetio pretežno filmu, Krstović je zahvalio kolegi primetivši da poslednje godine provodi u pozorištu, a sve manje vremena na filmu.

Krstović je rekao Tanjugu da mu nagrada mnogo znači i kad zna ko je bio u žiriju, kad vidi ko je bio nominovan od kolega i ko su bili raniji dobitnici.

„Mi koji se ozbiljno bavimo ovim našim lepim poslom uvek smo u obavezi da damo najbolje od sebe što možemo. I čitavog života se trudim da budem bolji od sebe, a ne od drugih“, istakao je Krstović.

Miki Krstović

Za Nagradu je bilo predloženo 12 glumačkih ostvarenja u razdoblju od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine, a žiri u kome su bili glumci Tatjana Bošković, Jelena Stupljanin, Marko Marković i Nikola Rakočević, kao i teatrolog Milivoje Mlađenović doneo je jednoglasnu odluku da njen 27. dobitnik bude Krstović.

U obrazloženju žirija se ističe da sa Krstovićem „iz glumačkog bića progovara pesnik scene“, koji spada „u red najvećih moćnika glumačke profesije u Srbiji“.

Nagrada je ustanovljena 1994. godine i sastoji se od plakete sa likom glumca Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Bonus video: Miona Marković i Aleksandar Vučković_ Predstava _Deca_ donosi potpuno novi žanr srpskom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar