Foto: Shutterstock

Prestižna britanska književna "Bukerova nagrada" objavila je uži spisak od šest kandidovanih romana koji su u konkurenciji za 50.000 evra koji će biti dodeljeni na svečanosti 17. oktobra.

Kako je saopšteno, među nominovanima za nagradu, koja se dodeljuje od 1969. godine za dela napisana na engleskom jeziku, nalazi se Alen Garner koji je sa 88 godina najstariji kandidat, a njegov roman „Treacle Water“ sa 116 strana i po broju reči najkraći u istoriji „Bukera“.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi put nominovana za nagradu je zimbabveanska spisateljica Novajolet Bulavajo za delo „Glory“, a za „Bukera“ se takmiče i Šrilankanac Šehan Karunatilaka sa „The Seven Moons of Maali Almeida“, Amerikanci Persival Everet sa „Trees“ i Elizabet Straut sa „Oh William!“, kao i Kler Kigen iz Irske sa „Small Things Like These“.

„Ove su pre svega knjige u kojima smo uživali. Te bi knjige želeli preporučiti drugima. To nisu lake knjige, iako mogu biti kratke. Ali kao i sva velika zadovoljstva neke zahtevaju naporan rad i nalazimo da su vredne tog truda“, ocenio je predsednik žirija Nil Mekgregor.

BONUS VIDEO: Kusturica uručio Petru Božoviću nagradu Drvo života

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar