Foto: KCP Promo

Festival Ethno.com, posvećen savremenoj world music sceni, biće održan od 30. septembra do 2. oktobra u Pančevu, organizaciji Kulturnog centra Pančevo.

Na ovogodišnjem 18. izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije i to Jelena Popržan, Aleksandar Jovanović Šljuka, Rođenice, Širom, Pančevački tamburaški orkestar i Shira Utfila. 

Prve festivalske večeri, u četvrtak 30. septembra od 20 časova u Svetosavskom domu u Pančevu, publici će se predstaviti Jelena Popržan i Aleksandar Jovanović Šljuka. Popržan, srpska violistkinja i vokalistkinja, živi i radi u Austriji, gde je kroz rad najpre u duetu Catch-Pop String-Strong, a kasnije sa sastavima Madame Baheuk i Sormeh učvrstila svoju reputaciju maštovitog aranžera, izražajnog vokalnog umetnika i zabavljača sa komičnim talentom i političkim angažmanom. Ova umetnica ima stilski vrlo raznovrsna interesovanja: novu i staru muzika, World Music, pevanje, komponovanje, kabare, neues vienerlied, folk, džez, koje spaja u jedinstvenu fuziju, a dobitnica je nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“ za 2020. godinu, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije.

Aleksandar Jovanović Šljuka Foto: KCP Promo

Kao solo pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka nastupao je na koncertima i festivalima širom Srbije, kao i u inostranstvu, izvodeći sopstvene kompozicije, improvizacije i tradicionalne pesme Srbije i Balkana. Trenutno radi na svom prvom albumu za solo klavir, na kome će predstaviti nove autorske kompozicije, kao i nekoliko originalnih aranžmana tradicionalnih narodnih pesama. 

Na drugoj festivalskoj večeri, koje održava se u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva sa početkom od 20 časova, nastupiće sastavi Rođenice iz Srbije i Širom iz Slovenije. Sastav Rođenice nastao je prvenstveno sa ciljem da kroz praksu istražuje vokalne tehnike karakteristične za tradicionalno pevanje na prostoru bivše Jugoslavije, da bi tokom godina rada i usavršavanja ova grupa postala prepoznatljiva po umetničkom pristupu i osavremenjivanju specifične muzičke forme kakvu prestavljaju tradicionalne seoske pesme. 

Rođenice Foto: KCP Promo

Trio Širom, čiji članovi potiču iz prekmurskih, tolminskih i kraških krajeva Slovenije, u svom stvaralaštvu predstavlja isprepletanost različitih muzičkih pristupa, bogatstvo zvukova i neobuzdanu muzičku maštu.

Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 2. oktobra sa početkom od 20 sati u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

Tamburaški orkestar Pančeva postoji od 2014 godine, a osnovao ga je profesor Mihajlo Jović sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. U dosadašnjem radu orkestar se pretstavio publici  sa više različitih progama: Tamburaška instrumentalna muzika, Valceri na tamburi, Biseri tamburaške muzike, Večite melodije, Bitlsi na tamburi i Srpski pesnici romantičari u starogradskoj muzici.

Shira Utfila Foto: KCP Promo

Shira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Grupa je 2009. godine u Amsterdamu dobila nagradu RASA za najbolju World Music grupu, dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music & Words, svrstan u „Top of the world“ selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”. Bend je upravo završio snimanje novog albuma, na kome se kao novi članovi pojavljuju operetska zvezda Branislava Podrumac i džez pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar