Dragan Despot Đorđević, Dragan Despot Djordjević
Dragan Despot Đorđević Foto: Privatna arhiva

Apel više od 250 ličnosti iz kulture i javnog života da Dragan Despot Đorđević, organizator programa u Centru za kulturu u Kučevu kome posle 12 godina rada nije produžen ugovor, bude vraćen na posao stigao je i do kabineta predsednika Aleksandra Vučića.

Iz generalnog sekretarijata predsednika republike upućen je dopis predsedniku opštine Kučevo dr Ivanu Rajičiću sa molbom da nadležne službe sagledaju Đorđevićeve navode i obaveste ga pisanim putem o tome da li će i kada biti ponovo na poslu. Dopis je poslat 27. maja, a Đorđević još nije dobio odgovor, niti je pozvan na posao.

Dragan Despot Đorđević je 12 godina pod ugovorima radio u Kulturnom centru „Dragan Kecman“ (ranije „Veljko Dugošević“) u Kučevu i za to vreme ostvario je veliki broj programa i kroz posao se upoznao sa brojnim ličnostima iz oblasti kulture i javnog života. Oni su, iako međusobno različiti po profesijama, estetskim, životnim pa i političkim načelima, saglasni u tome da on dobro radi i da treba da bude vraćen na posao. Glumica Gorica Popović i pisac i etnologa Mladen Milosavljević napisali su apel da bude vraćen na posao, a ta pisma potpisali su brojni pisci na čelu sa akademikom Matijom Bećkovićem i pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, desetine poznatih glumaca i reditelja, kao i muzičari, slikari, vajari, arhitekte, naučnici…

Đorđevića je, kada se nakon teške operacije i oporavka, vratio na posao u Centru za kulturu sačekalo obaveštenje da mu ugovor posle više od decenije neće biti produžen.

– Kada sam ostao bez posla krajem marta, kada mi je rečeno da mi neće biti obnovljen ugovor, nastala su ta pisma podrške. Objavio sam ih na Fejsbuku i tada su me pozvali iz kabineta predsednika opštine i išao sam kod njega na razgovor. Rekao mi je da zna da postoje nesporazumi između mene i direktora Centra za kulturu, ali da ja dobro radim svoj posao, da oni to znaju i da sam ostvaren u onome što radim. Pitali su me i za zdravstveno stanje, kao i da li sam saglasan sa tim da radim u biblioteci od 1. maja. Taj posao možda pruža manje mogućnosti za kreativan rad, ali sam ga prihvatio pre svega zbog egzistencije, a i znam da je sadašnja direktorka osoba sa kojom može dobro da se sarađuje. Bilo mi je drago što su bili spremni da mi pomognu i da me ne ostave bez primanja. Kontaktirao sam i sa osobom koja je trebalo da sastavi ugovor o saradnji, ona mi je rekla da mora nešto da isproverava i posle mi se više nikada nije javila. Zašto do toga nije došlo, to ne znam. Poslao sam još nekoliko poruka, bez odgovora – kaže za Nova.rs Đorđević.

Apel i pisma sa potpisima Đorđević je poslao na više adresa.

– Taj apel sam poslao i direktoru, i predsedniku opštine, i kabinetu predsednika republike. Iz kabineta mi je stigao odgovor gde se navodi da to nije u nadležnosti predsednika, ali da su prosledili moju molbu opštini Kučevo da sagleda navode iz apela i da mi pisano odgovore u zakonskom roku. Ne znam koji je zakonski rok i kakva forma odgovora treba da bude, da li obavezujuća ili ne, ali do sada nisam dobio odgovor – kaže Đorđević.

Pisao je, navodi on, i republičkoj Agenciji za mirno rešavanje sporova.

– Podneo sam prijavu za mobing protiv direktora koji mi nije obnovio ugovor i rekli su mi da je njihova uloga u medijacija, da u pregovorima uz arbitra do toga dođemo ili da mi odgovore ako direktor nije saglasan sa tim, odnosno ako odbije. Prošlo je već ne znam koliko vremena, a ni od njih mi nije stigao odgovor i ne znam šta se dalje dešavalo. A ja, evo, ne radim već treći mesec – priča Đorđević.

Čekajući rasplet, on u međuvremenu odlazi na lekarske kontrole i brine se o svom zdravlju. Njegovo zdravstveno stanje ne bi ga omelo da već sutra počne ponovo da radi ako bi ugovor bio potpisan, potvrđuje nam.

– Poslove koji ne zahtevaju veliki fizički napor bih mogao da radim. Ja sam se i vratio na posao u Centru za kulturu dva meseca posle operacije i tada je i došlo da mi ugovor ne bude produžen – podseća Đorđević.

Od predsednika opštine dr Ivana Rajičića i direktora Centra za kulturu Zlatka Zabukoveca pokušali smo više puta da dobijemo komentare u vezi sa Đorđevićevim navodima, ali naši uporni pozivi nisu urodili plodom. Ispostavljalo se da je dr Rajičić svaki put kada bismo pozvali i predstavili se bio „na sastancima“ ili se na nama dostupne telefone u njegovom kabinetu i centrali, kao danas, niko nije javljao. Zabukovec je, svaki put kada bismo pozvali, bio ili „na sastanku upravnog odbora“, na „sastanku van zgrade i neće se vraćati“ ili je, kao danas, bio „u drugom delu zgrade“, pa da „ostavimo broj telefona pa će se javiti“. Do trenutka objavljivanja ovog teksta to se nije dogodilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar