Vučić: Šobajićeva vizionarska dela ogledalo civilizacije

Kultura 24. apr. 202110:51
Podeli:
Miloš Šobajić Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća povodom smrti slikara Miloša Šobajića i istakao da su njegova vizonarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kome živimo.

U tekstu se navodi:

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića, jednog od najvećih slikara našeg doba koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta. Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života.

Tokom decenija, Miloš je svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima. Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije.

Njegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti.

Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti“, navodi se u saučešću Vučića, saopštila je pres služba.

Komentari

Vaš komentar