Foto: Promo

Sedamnaesti međunarodni festival animiranog filma Animanima 2023 održaće se od 19. do 23. septembra u Kulturnom centru Čačak, kao integralni deo projekta “Čačak - Prestonica kulture Srbije 2023: Čačanska Rodna”, saopštili su organizatori.

Na najavnoj konferenciji koja je održana u Kulturnom centru Beograda program festivala su predstavili Milen Alempijević, programski direktor, autor izložbe „Strip & Jazz: Ritmovi prostora“; Andrijana Ružić iz Italije, istoričarka umetnosti, članica žirija Takmičarskog programa za decu, koja aktivno proučava i promoviše animaciju; Milan Milosavljević, producent, selektor programa „Savremena srpska animacija“ i Ana Nedeljković, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, naša poznata animatorka nagrađivanih filmova. Njen prvi animirani film “Rabbitland” (2013), koji je režirala sa Nikolom Majdakom, na Berlinalu nagrađen je Kristalnim medvedom i prikazan je na preko sto festivala širom sveta. Njihov drugi zajednički film “Neputovanja” (2018) kvalifikovan je za Oskara i nominovan za Annie nagradu u Los Anđelesu.

Foto: Promo

Animanima ove godine ima 13 programskih celina koje će biti realizovane kroz 19 projekcija, uz 144 filma od čega su tri dugometražna u revijalnom programu.

– Napravili smo najkvalitetniju moguću selekciju. Odabrani filmovi u Glavnom takmičarskom programu su stigli iz 23 države, od toga je osam vanevropskih filmova – rekao je Milen Alempijević istakavši da je ovo tradicionalno međunarodni festival animiranog filma sa akcentom na evropsku produkciju.

Festival donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se 32 ostvarenja iz 18 zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine. Zatim, naša višestruko nagrađivana Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film „Trgovci ledom“ ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar.

Foto: Promo

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na programu je I dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“.

Foto: Promo

Festival otvara novi film švajcarskog majstora animacije Žorža Švicgebela „Od jedne slike… do druge“ 19. septembra u 20.15 časova.

Pored animiranih ostvarenja, na festivalu će biti priređene originalne izložbe: „Strip i džez: Ritmovi prostora“ koju su priredili umetnički direktor Animanime Milen Alempijević i istoričarka umetnosti iz Italije Andrijana Ružić. Biće prikazana dela inspirisana turbulentnim životom i vanvremenskom muzikom Čarlija Parkera, Bili Holidej, Čarlija Mingasa, Majlsa Dejvisa,… Izložba će biti otvorena u utorak 19. septembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Čačak.

Foto: Promo

Izložba „Iza očiju svet“ – Timo Viljakainen (Finska) koja se održava od 19. do 30. septembra u Galeriji u Srednjem holu. Ova čudesna kolekcija fotografija skupljena je u knjizi „Iza očiju svet“ (Behind the
eyes the world; Silmien takana maailma). Timo je snimao autore animiranih filmova u različitim zemljama, u njihovim studijima, na festivalima, na ulicama. Ali, na nesvakidašnji način: zamolio ih je da na trenutak sklope oči. Sklopljenih očiju na fotografijama su: Pol Buš, braća Kvej, Pol Drisen, Andreas Hikade, Rosto, Majkl Dudok de Vit, Frederik Bak, Mihaela Pavlatova i mnogi drugi.

Izložba Marice Kicušić „Slovenska božanstva“, od 19. do 30. septembra biće u Galeriji u Gornjem holu). Marica Kicušić (1988) učestvovala je na više od 80 izložbi u Srbiji i inostranstvu, a imala je i sedam samostalnih izložbi. Ilustrovala je preko 40 knjiga za decu. Učesnica je radionica, festivala i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, kao autor (slikar murala, ilustrator, animator, dinamični slikar u pesku), kao organizator (radionice slikanja peskom za decu) i član žirija (Balkanima, Animanima, FESA, Animafest, Beogradski festival dokumentarnog filma).

Foto: Promo

U okviru festivala Animanima biće organizovane brojne radionice, rezentacije i predavanja. Festivalski gosti-autori animiranih fimova pričaće o tome zašto je animacija značajna za njih, objašnjavaće proces
rada, upotrebe animacijskih tehnika, otkriće sopstvene uzore i inspiracije u stvaranju, a predstaviće i nove projekte. Pored toga biće omogućen i susret sa učenicima završnih razreda srednje škole.

Festival Animanima 2023 zatvara se 23. septembra u 20 časova proglašenjem nagrada, u Velikoj Sali Kulturnog centra Čačak, a zatim će uslediti koncert Dejan Krsmanović Balkan Gypsy Quartet.

Foto: Promo

Bonus video: Milorad MIlinković o filmu „Što se bore misli moje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar