Foto: Črt Piksi

Hartefakt fondacija kao jedan od partnera na projektu “Poets of Today - Voices of Tomorrow” ili skraćeno POT-VOT, otvara Javni poziv za pesnike koji traje do ponoći u nedelju 11. decembra 2022. godine.

Reč je o evropskom projektu organizacija iz Slovenije (Pionirski dom), Poljske (ARTeria), Mađarske (Pro Progressione), Finske (Asocijacija finskih centara kulture za decu) i Srbije, koji dovodi poeziju u škole na inovativan način, približavajući je mladima i lokalnim zajednicima. Projekat traje do marta 2025. godine.

Radmila Petrović Foto: Črt Piksi

U Srbiji ovaj projekat vodi Umetnički tim Hartefakt fondacije koji čine: pesnikinja Radmila Petrović, reditelj Andrej Nosov, glumica Vanja Ejdus i komopzitor Draško Adžić.

Reč je o sveobuhvatnom projektu koji će uključivati umrežavanje pesnika sa nastavnim kadrom srednjih škola, okrugle stolove, konferencije, pesničke događaje „Dani poezije“. Ali, i kreiranje dve publikacije o rezultatima rada i novim pristupima u približavanju peozije mlađim generacijama, koje će biti predstavljene na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

“Drago mi je da su poezija i pesnici u fokusu ovog projekta. Verujem da će naš tim kroz saradnju i razmenu iskustava sa timovima iz drugih zemalja uspeti da izgradi metodologiju kojom ćemo približiti peoziju srednjoškolcima, ali i društvu u celini i da ćemo rečenicu ‘Ma, ne čiatam ti ja tu poeziju’, čuti sve manje. Projekat uključuje i obuku, kako pesnika za scenski nastup, tako i pedagoga, što smatram ključnim jer je pristup književnosti u školama razlog zašto nekim učenicima postane odbojna. Radićemo svi zajedno tokom naredne dve godine na pitanju kako da knjige postanu najbolji prijatelji i najveća podrška mladima u odrastanju i razvoju, jer verujemo da one to mogu biti, samo je potrebno izgraditi pravi pristup da bi se to zaista i dogodilo”, istakla je pesnikinja Radmila Petrović.

Svi pesnici angažovani na projektu činiće međunarodni pesnički kolektiv koji će postati nosilac novog metodološkog procesa. Pedeset pesnika biće pripremljeno za nastupe u školama i umreženo sa srednjoškolskim nastavnicima kako bi mogli da počnu sa redovnom praksom predstavljanja poezije.

Više detalja pogledajte na www.heartefact.org.

Bonus video: Podcast „Snaga uma“: Gošća Radmila Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar