Vanja Ejdus Foto: Miša Obradović

“Uspavanka za Aleksiju Rajčić” je veličanstven projekat i neka vrsta programske umetničke prekretnice u nacionalnom teatru, rekla je Vanja Ejdus za Nova.rs nakon vesti da je dobitnica Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na 31. „Danima Zorana Radmilovića“.

Ugledno priznanje je osvojila za naslovnu ulogu baš u toj u predstavi po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića. Nažalost, nije mogla lično da ga primi jer ju je već čekalo prvo izvođenje drame „Sitnice koje život znače” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Vanja Ejdus, „Dani Zorana Radmilovića“  Foto: Promo

– Tada su mi iz Zaječara i javili za nagradu, na veče premijere, usred pozorišnog bifea, kada sam bila okružena kolegama, porodicom i svojim najdražim prijateljima. To je bio čaroban trenutak i značilo mi je što sam tu vest primila baš u teatru, u svojoj matičnoj kući. Kao i to što je reč o veoma važnom priznanju posvećenom glumcu i izuzetno sam počastvovana što mi je pripala za ulogu Aleksije koja mi je izuzetno značajna, intimno i umetnički – priča Vanja Ejdus, i dodaje:

– Nadam se da neće ostati na nivou “incidenta”, već da će se reperotar postepeno otvarati za neke malo drugačije estetike. Mada, Narodno pozorište u Beogradu se sada već okrenulo raznovrsnom repertoaru, za različitu publiku, tematski i umetnički, i to smatram da je jako dobro.

Predstava „Sitnice koje život znače“ po bestseleru italijanskog pisca Lorenca Maronea i u režiji Andreja Nosova, nedavno je imala premijerno izvođenje i već je osvojila srce publike.

– To je topla ljudska priča u kojoj svako može da se pronađe, jer svako je nečije dete ili nečiji roditelj. Predstava na jedan nepretenciozan i lak način duboko zadire u probleme starosti, ljubavi, empatije, prećutanih istina, neispričanih priča i protraćenih života – rekal je Ejdus koja u ovom komadu tumači Katerinu, kćerku glavnog junaka Ćezara.

Vanja Ejdus Foto: MIša Obradović

Ono što se u javnosti malo zna jeste da je naša sagovornica prvi put radila dramatizaciju nekog dela. I to, ni manje ni više, nego Andrićevu „Gospođicu“, čija je premijera bila nedavno u Narodnom pozorištu u Banjaluci.

– To delo me je zaintrigiralo još pre 13 godina, kada sam započela rad na ovom romanu, u intenzivnoj saradnji sa rediteljkom Đurđom Tešić. Zaintrigirao me je taj fascinantni lik, to škrto, bolesno srce koje je potpuno devijantno shvatilo pojmove odanosti i ljubavi, to slepilo za trenutak u kome se nalazi. I, naravno, ta raskošna literatura koja je tako malo obrađivana u našem pozorištu. Osetila sam ogromnu dramsku potentnost romana i upustila sam se u jako komplikovan posao. Sa Đurđom sam razvila puno verzija materijala, dok konačno nismo došle do finalnog rešenja. Nakon završenog pisanja, nisam više učestvovala u procesu nastanka predstave, gledala sam je na premijeri i mogu da kažem da sam jako zadovoljna. Nadam se da će beogradska publika imati prilike uskoro da je vidi.

Članovi žirija 56. Bitefa Foto: Dragan Mujan

Vanja Ejdus je bila i u žiriju ovogodišnjeg 56. Bitefa, festivala na kom je, kako kaže, odrasla i koji ju je formirao kao umetnicu.

– Svake godine mu se radujem kao prozoru kroz koji možemo na kratko da provirimo u neke druge pozorišne magije. Bio je izuzetan program, a osnovno osećanje koje sam osetila jeste sloboda. Nju sam najviše doživela u predstavi “Solo” Nine Rajić Kranjac, slovenačke rediteljke, u ovom slučaju i glumice, koja je zaista pomerila sve granice izvođačke slobode, kao i u belgijskoj plesnoj predstavi “Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima slomljenim kostima” u kojoj je svaki element ostavljao bez daha. Obe predstave su dobile Grand Prix. Izdvojila bih i “Ljubav” koja je dobila specijalnu nagradu, takvu vrstu naturalističkog i emotivnog pozorišta nikad nisam gledala.

Sve predstave su, nastavlja, bile izrazito angažovane društvenim temama, a potpuno različite i svaka na svoj način umetnički uzbudljive

– Da li su se granice pomerile, videćemo. Volela bih da Bitef ima jači odjek na domaću produkciju i da ohrabri mlade ljude da pomeraju sopstvene granice – istakla je Vanja Ejdus, koju krajem godine očekuje snimanje serie „Kruna“, kao i jedna poseban projekat s ansamblom „Kolo“.

Bonus video: Vanja Ejdus u potrazi za novim telantima u godini jubileja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar