Edin Karamazov, Stefan Milenković i Božo Vrećo
Edin Karamazov, Stefan Milenković i Božo Vrećo Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Evropskoj prestonici kulture u okviru programskog luka "Seobe", danas u 18 i u 20. 30 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani nastupiće svestrani umetnik, vrhunski interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo i poznati muzičar Edin Karamazov. Dva umetnika predstaviće novi studijski album "Lachrimae" koji je otvoren obradom čuvene sevdalinke "Emina".

„Album je iznedrio sve ono što zapravo sevdah i jeste iako smo najmanje pevali o sevdahu. Kao čovek koji zapravo živi sevdah, želeo sam da bude vrlo ispovedan. Svaki od pesnika i velikih poeta čije smo pesme otpevali proživi i prodiše zajedno sa mojom izvedbom. Kad sam u studiju slušao Karamazova kako svira i taj njegov kontakt između noktiju u žica, to je kao poj cvrčaka na nekom letnjem proplanku“, rekao je Vrećo.

Božo Vrećo
Božo Vrećo Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

To je, kaže, bilo opuštajuće dok je korona bila u punom jeku. „Mislim da smo svim pesmama udahnuli novu dušu, možda smo im dali onaj dašak patine koji im je bio oduzet, one progovaraju tugom, žalom, melanhonlijom, čežnjom na način da progovaraju o ljubavi kao apstrakciji, nečemu što je možda i nedostižno“, rekao je Vrećo.

Edin Karamazov se osim saradnje sa Božom Vrećom može pohvaliti i saradnjom sa Stingom i brojnim drugim izvođačima kao što su Elvis Costello, Jordie Savall, Renée Fleming i Stefan Milenković.

„Ja sam težak čovek u pogledu muzičkih saradnji, međutim sa Božom sam odmah osetio da će to imati smisla. Radili smo pesmu po pesmu, ja sam, naravno, izbegao sevdah. Ja jesam Bosanac, ali da bi se svirao sevdah mora se i živeti. Kao što da biste bili rokenrol muzičar morate živeti kao roker. Na albumu imamo samo jednu sevdalinku koju Božo peva, a sve ostale pesme su pesme velikih pesnika kao što je Šantić, mostarski pesnik“, rekao je Karamazov.

Edin Karamazov
Edin Karamazov Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Stefan Milenković, umetnički direktor Gradske koncertne dvorane, kaže da je umetnost život i zato je važno da imamo vrsne umetnike ovde.

Stefan Milenković
Stefan Milenković Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Umetnost stvaranja, a pre svega ljudskost, to je za mene važno koliko i sam život. Kada sam imao priliku da osmišljavam program za ovu godinu koji se uklapa u program EPK-a, lista prioriteta je počela sa vama. Mislim da je ovo jedan od događaja koji vas prenesu u drugu dimenziju ne samo umetničku već i duboko intimnu“, rekao je Milenković.

Bonus video: Milena Marković – odlomak iz romana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar