Stefan Milenković Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Skoro trideset godina živeo sam u inostranstvu, prvo od 1992. do 1997. u Italiji, nakon toga u SAD-u. Od tih trideset godina dobrih dvadeset uglavnom sam dva puta mesečno putovao iz Amerike u Evropu zbog koncerata i predavanja. Da je samo to razlog, mislim da bi bio dovoljno jasan i dobar, kaže Stefan Milenković odgovarajući na pitanje zašto se vratio u Srbiju.

„Volim putovanja i stvoren sam za njih, ali to mi više zaista nije neophodno. A onda nam se 25. aprila 2020, usred korone, rodio i sin. Nismo želeli da se s bakama i dekama viđa samo preko Skajpa. Meni su bake i deke umrli kad sam bio negde drugde. Mnogo sam razmišljao o budućnosti, o tome gde želim da mi dete odrasta, kao i o tome koja me sredina i profesionalno najviše nadahnjuje. Shvatio sam da je odgovor na sva ta pitanja: Evropa“, kaže u intervjuu za „Večernji list“ naš poznati violinista Stefan Milenković.

On dodaje da tada još nije pomišljao na Srbiju.

„Ali kada smo ideju „pustili u etar“, javili su se ljudi koji su se uključili u nju. Prvi koji nam je rekao: „A Srbija?“ bio je prvi čovek projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Vrlo važan faktor je bila i velika profesionalnost čitave ekipe oko tog projekta. Treba znati da je Novi Sad prvi grad van Evropske unije koji je dobio status EPK. Definitivno je to zaslužio, oduvek je imao eleganciju i sadržaj. Što smo više razmišljali o tome, ideja nam je bila sve privlačnija, a za mene su bili važni i studenti s kojima sam ovde radio, koji imaju ogromna srce i talente, a nemaju ni približno takve mogućnosti kao prosečni studenti iz Koreje ili Kine. Rad s njima sada je moja misija“, smatra naš umetnik, koji je trenutno najaktuelniji po svom radu sa Neletom Karajlićem i njihovom projektu „Rock el clasico“.

Bonus video: Stefan Milenković na Arsenal Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar