Gradonačelnik Užica UDUS-u: Naći ćemo mesto za novi mural, Foto: Facebook/Užice-Oglasna tabla, Vesna Lalić

Trebalo je preduprediti uništavanje murala sa likom Nebojše Glogovca, ali eto njima je sada došlo do savesti da urade nešto povodom toga kada smo mi reagovali, izjavio je za portal Nova.rs predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) glumac Vojislav Voja Brajović, nakon dopisa gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića udruženju u kome je naveo da će naći mesto za novi mural.

– Naveo je (Tihomir Petković, prim.aut) da su prepoznali taj problem i da će se angažovati oko toga. Neću im odgovoriti ništa. Oni samo potvrđuju da je naše reagovanje dovelo do svesti o tom sramnom činu. To je trebalo mnogo ranije preduprediti. To je stanje ne naše nesavesti, već nesvesti. Mi smo i nesvesnom stanju. Ali, eto njima je došlo do savesti da urade nešto povodom toga – istakao je Brajović.

Podsetimo, mural sa likom Nebojše Glogovca, koji se nalazio na zgradi u Ulici Momčila Tešića u Užicu, uništen je, a zatim prelepljen reklamom, zbog čega je UDUS reagovao pismom gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću.

– Taj čovek, vlasnik zgrade, mogao je da kaže: „Neću da mi stoji mural, kada mogu da unovčim taj prostor“ i da stavi reklamu, ali to ne sme da podrazumeva uništavanje murala. Mogao je preko murala da stavi reklamu pa da je kasnije skine. I to je beščasno, ali ovo je još gore. Oni su uništili mural. Iza te reklame je uništeno umetničko delo. Nije to samo spomen na jednog značajnog čoveka, već je umetničko delo – naglasio je Brajović.

Predsednik UDUS-a je naglasio da je ovo opomena.

– Beograd je pun takvih murala. Tu su Duško Radović, Slobodan Aligrudić, Bata Stojković, Dragan Nikolić, pa Bora Todorović, glumci, književnici, sportisti… Sve su to ličnosti koje su ljudima značile, kojima su se ponosili, koji su im činili radost. Zato pokušavaju slikom da ih ostave u sećanju, tom deliću večnosti. Naslikani su iz najdubljeg poštovanja, a onda se naiđe na najdublje nepoštovanje – rekao je Brajović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar