Jedan od govornika na komemoraciji slavnom reditelju Dejanu Mijaču u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, bio je i glumac Voja Brajović. On se podsetio Mijačevih razmišljanja o Antonu Čehovu i uporedio je njihove sudbine nakon smrti.

“Kada je Čehov umro, njegov kovčeg je doputovao vozom iz Nemačke u Moskvu. Odbor za sahranu ga je dočekao i bili su iznenađeni da su se tu okupili ugledni ljudi iz politike i biznisa. Onda se ispostavilo da su ti zvaničnici čekali kovčeg nekog generala okupatorske vojske iz Poljske. Kad su otišli, odbor je shvatio da Čehova nema. Oni se razjure da saznaju gde je nestao, i na kraju im je dojavljeno da je Čehov na sporednom koloseku u vagonu sa ostrigama. To je parabola. To je prava čehovljevska slika”, prepričao je Brajović anegdotu koju je Dejan Mijač pričao o slavnom ruskom dramskom piscu.

“Ja sam ovo pročitao zato što kada se dešavalo sve sa formalnostima nakon smrti Dejana Mijača, ispostavilo se da je u umrlici pogrešan broj, i porodica nije mogla da preuzme telo. Kada se sve sredilo sa umrlicom, onda su nam rekli da je porodica već preuzela telo. Pozvali smo jednog tamošnjeg doktora da sve to sredi, međutim, i on nam je rekao da je porodica preuzela telo, a Mijačeva ćerka Maja je bila pored mene i znali smo da to nije istina.“

„Naravno, uz velika izvinjenja su ga pronašli. Posle sam njegovom bratu Danilu sve ovo ispričao, a on je rekao: “Eto, i posle smrti je morao da režira”. Obojica su sa ovog sveta otišli u nekoj zagonetki i igri, da tako zadaju smrtni udarac patetici”, završio je Brajović svoj govor o velikom srpskom reditelju.

Reditelj, profesor i akademik Dejan Mijač sahranjen je danas na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana uz prisustvo velikog broja kolega i poštovalaca, a u crkvi Svetog Nikole opelo je održao patrijarh Porfirije.

Bonus video: Kolege i prijatelji na oproštaju od Dejana Mijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar