Vojislav Voja Brajovic
Vojislav Brajović Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Nacionalnu penziju više doživljavam kao priznanje a ne kao materijalnu vrednost, kaže za Nova.rs glumac Vojislav Brajović, nakon vesti da je jedan od 20 umetnika koji su dobili priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina koja je danas usvojena na sednici Vlade Republike Srbije.

Ova odluka znači da su, posle osam godina, ponovo dodeljene nacionalne penzije a koje su bile aktuelne u vreme dok je Brajović bio ministar kulture.

– Pored zadovoljstva i radosti što sam među odabranima, moram da kažem da osećam potrebu da se obratim i utičem da ne bude limita nego da svako po zasluzi za vrhunski doprinos u kulturi dobije nacionalnu penziju. To ne opterećuje budžet, verujte mi. I draže mi je što će nacionalne penzije nastaviti da postoje, iz vremena kada sam se za to angažovao, nego što sam izabran – objašnjava Brajović, koji se nalazi na čelu Dramskih umetnika Srbije.

On dodaje da nekoliko godina kako je nacionalna penzija ukinuta, neko je pomislio da za nju nema kandidata.

– A to nije tačno. Štaviše, nadam se i apelujem da se limit dobitnika ukine. Imam pritisak koji me guši jer neke moje kolege nisu dobile ovu penziju, ne samo glumci nego umetnici, a koji su zaslužili više od mene i zato mi je umanjeno zadovoljstvo. Nije dovoljno da svako udruženje može da predloži samo tri člana i ne zavidim onima koji su i od te liste kandidata, morali da odaberu samo 20 dobitnika. Nadam se da će moje kolege u budućnosti, već naredne godine dobiti nacionalnu penziju jer ovo ograničenje nije pravedno – zaključio je Voja Brajović.

Osim Brajovića, nacionalne penzije odnosno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici: pesnik Đorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf, foto dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković, dramski umetnik i glumac Bogdan Diklić, dramski umetnik, glumac Lazar Ristovski, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi Prof.dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, vokalni solista Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista, muzičar Borisav Đorđević.

Bonus video: Aleksandar Popovski o „Alisi u zemlji strahova“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare