Kan Foto:SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Čelnici departmana Primorski Alpi zabranili su sve proteste oko Kroazete i u samom gradu Kanu tokom trajanja predstojećeg Kanskog filmskog festivala.

Ne samo demonstracije, već svaka vrsta javnog okupljanja zabranjena je u periodu od 16. do 27. maja. Ali uprkos zabrani sindikat CGT, na čijem je čelu Deni Gravul, koji je takođe i u bordu Kanskog filmskog festivala opet najavljuje velike demonstracije 21. maja.

No, desiće se na Bulevaru Karno, što je daleko od Kroazete i centra festivalskih dešavanja. Najavljuje i protest osoblja restorana, hotela, kafića ispred Hotela Karlton, čiji će ove godine gost biti niko drugi do slavni reditelj Martin Skorseze.

Departman Primorski Alpi i lokalne vlasti probegle su zabrani kako se ne bi usred najveće flmske smotre na svetu desila opšta građanska pobuna, kao što je to bilo 2004. godine kada su filmske zvezde gledale „pobunjenike“ protiv vlasti Žaka Širaka.

Iako ovo nije prvi put da Kanski festival uvodi „restrikcije“ kad su demonstracije na Kroazeti u pitanju (slična stvar desila se i posle terorističkih napada 2016. godine), Selin Peti, zvaničnik sindikata CGT kazao je takođe da će protestovati:

– Osim reforme penzijskog sistema, protivimo se načinu na koji se žene tretiraju u kinematografiji, ali oni ne žele da bacimo mrlju na sjajni imidž Kanskog filmskog festivala – izjavio je Peti.

I Peti i Gravul nisu, kako prenosi „Varajeti„, isključili mogućnost da pribegnu „nasilnim merama“. Vrlo lako se može desiti da sami, kako su najavili, isključe struju usred ceremonije otvaranja Kanskog festivala ili neke od premijera…

– Želimo da govorimo i da nas čuju. A čelnici festivala i svi ostali bi trebalo to da znaju, ukoliko žele da izbegnu isključenje struje. Ići će sve mnogo lakše ako se Kanski festival ne bude igrao s nama – zapetio je Gravul.

Bonus video: Dolazak žirija u Veneciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar