Foto: Nova

“Strašna je sudbina kulture u Srbiji, a slučaj izbacivanja na ulicu Muzeja automobila je najbilji pokazatelj toga. Godinu dana od kako su upoznati sa činjenicom da Muzej mora da napusti prostorije u Majke Jevrosime, ministarka kulture Maja Gojković, tada aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić i sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić, ništa nisu uradili kako bi se našao alternativni prostor za ovu neprocenjivu zbirku.” rekao je Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana prilikom posete Muzeja automobila koji je prinuđen da napusti prostor.

Nakon završetka procesa restitucije, garaža u Majke Jevrosime, koja je inače i sama utvrđena za kulturno dobro, vraćena je vlasnicima, a 8. februara Muzej je prinuđen da se iseli.

Sudbina zbirke je neizvesna jer Muzej faktički prestaje da postoji i nije poznato gde će završiti važna arhiva i druga građa. Nije poznato ni zašto Grad Beograd nije ni pokušao da otkupi ovu zgradu.

PROČITAJTE JOŠ

“Iseljenje sprovode ljudi koji su do sada bili zaposleni u Muzeju i porodica gospodina Bratislava Petkovića osnivača zbirke i nekadašnjeg ministra kulture. Strašno je što grad nije našao način da ovaj problem reši u interesu kulture i u interesu svojih građana a čelnici su mu se bavili stvarima koje su u interesu njihovih partijskih kadrova.” zaključio je Vladimir Pajić.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar