Vladan Radovanović Foto: Medija centar Beograd

Na svečanom skupu, u prisustvu članova žirija, umetniku Vladanu Radovanoviću je uručena „Politikina” nagrada za izložbu „A galaksija okolo sija”, održanu u hali četiri Beogradskog sajma u septembru 2021, piše "Politika".

Odluku da nagrada pripadne Radovanoviću doneo je žiri u sastavu: istoričari umetnosti i kustosi Saša Janjić (predsednik), Ljiljana Ćinkul, Svetlana Mitić, Simona Čupić i Marija Đorđević.

„Reč je o jedinstvenom projektu u našoj umetnosti, tačnije sintezijskom radu koji je nastajao i uobličavao se u dugom vremenskom periodu i koji je zbog složenosti tehničkih uslova mogao biti izveden tek u današnje vreme. Sam rad je sastavljen od slike, skulpture, animacije, teksta i muzike ali obuhvata i arhitekturu, svetlost, taktilnost i kretanje posmatrača. Ovaj složeni rad je na neki način kruna karijere umetnika koji je na našoj umetničkoj sceni prisutan skoro sedamdeset godina i koji je svojim nekonvencionalnim pristupom i beskompromisnim stavom uspeo da spoji izuzetnu teorijsku misao i praktičan rad”, rekao je Saša Janjić obrazlažući odluku žirija.

Kako je naveo Vladan Radovanović, „Politikina” nagrada je sigurno jedno od najznačajnijih priznanja u njegovoj umetničkoj karijeri.

„Dobro znam da nije lako pratiti moje stvaralaštvo zbog njegove složenosti i inovativnosti. Zato se posebno zahvaljujem žiriju „Politikine” nagrade, što je u potpunosti shvatio i prihvatio moje sintezijsko delo A galaksija okolo sija. Međutim, zadatak žirija da obavi evaluaciju izložbi bio je ovoga puta zahtevan iz još jednog razloga – čini se da je lepeza prošlogodišnjih izložbi koje su ušle u širi izbor, bila veoma kvalitetna, što je svakako otežalo vrednovanje. No, bez obzira na ishod, želim da čestitam svim umetnicima koji su te izložbe kreirali”, rekao je Radovanović, zahvaljujući žiriju.

Bonus video: Takmičenje u izradi ledenih skulptura u Permu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar