Maja Gojković, Siniša Mali. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o muzejskoj delatnosti i uputila ga Skupštini na usvajanje po redovnoj proceduri, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja, i dodalo da je na istoj sednici stara i retka bibliotečka građa proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Donošenje zakona je ključni uslov za sistemski pristup i uređenje oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara, odnosno muzejske građe na sveobuhvatan i svrsishodan način.

Predlog zakona definiše obaveze muzeja i njihovih osnivača, kao i poboljšanje uslova za rad muzeja kako bi mogli da se punim kapacitetom posvete zaštiti pokretnih kulturnih dobara, a reguišu se i centralne i matične funkcije muzeja.

Kada je reč o odluci o proglašavanju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja, njome je 720 starih rukopisnih i štampanih knjiga nastalih od 15. do 19. veka dobilo je najveću katogorizaciju u pogledu zaštite.

Na taj način biće stvoreni uslovi za njihovu potpuniju pravnu i tehničku zaštitu, odnosno konzervaciju, restauraciju i mikrofilmovanje, za dalje proučavanje i objavljivanje rezultata tih istraživanja, kao i za priređivanje fototipskih izdanja najvrednijih dela, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar