Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svim knjižarama u Srbiji dozvoljen je rad, rečeno je za Nova.rs. u Vladi Srbije.

I dok je oko 150 knjižara, izuzimajući one „Službenog glasnika“, širom Srbije, već treći dan zaredom zatvoreno, iz Vlade Srbije poručuju da za njih ne važe poslednje mere koje je ovo izvršno telo usvojilo na predlog Kriznog štaba i čije je trajanje oročeno, za sada, do nedelje.

Da bi knjižare, koje nisu u tržnim centrima, mogle da otvore svoja vrata, u skladu sa propisanim epidemiološkim merama koje su na snazi, neophodno je da se obrate sa zahtevom Vladi Srbije i biće im omogućen nesmetan rad, rečeno je za naš sajt u Vladi.

Upravo to su uradili iz lanca „Službenog glasnika“, čije knjižare nesmetano rade već treći dan po stupanju na snagu, u šta su se uverili građani i fotoreporteri Nova.rs. Kako su nam u „Glasniku“ objasnili shodno „tački 1. stav 2. podtačka 7) Naredbe o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 Vlada Srbije protumačila je da mogu raditi, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera“.

Za razliku od „Glasnika“, sve druge knjižare, od malih do onih velikih, poput lanaca „Vulkan“ i „Delfi“ treći dan zaredom drže „zamandaljena“ svoja vrata. Pozivajući se, između ostalog, i na situaciju sa otvorenim knjižarama „Službenog glasnika“ Udruženje izdavača i knjižara Srbije danas je, kako je prethodno rekao za naš sajt predsednik Dejan Papić, poslalo dopis Kriznom štabu u kome su, između ostalog, u kome su zatražili da se onim knjižarama, koje nisu u tržnim centrima, omogući da prime svoje posetioce.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare