Foto: Galerija Singidunum

Samostalna izložba digitalnih ilustracija, nakita i keramike pod nazivom ”Mačja priča” biće otvorena u ponedeljak, 27. novembra u 19 časova u Galeriji Singidunum.

– Inspiracija za radove delom se nametnula i okolnostima kada smo svi bili pretežno okrenuti prema svom najbližem okruženju, prirodi, kućnim ljubimcima, kaže autorka Jelena Stevanović, koja se dugi niz godina bavi dizajnom nakita eksperimentišući sa različitim materijalima kao što su metal, staklo i keramika, autorka je ove neobilne izložbe.

Foto: Galerija Singidunum

Ovaj vizuelni dnevnik pretočen je u nakit i keramiku jarkih boja koji stoje u kontrastu sa sivilom svakodnevice.

Kostimografkinja Jelena Stevanović se periodu od 2012. do danas bavi samostalnim stvaralaštvom u nekoliko različitih domena modnog dizajna koji se međusobno dopunjuju. Njen rad je i ranije bio prezentovan na samostalnoj izložbi “Metal botanik” u Maloj Galeriji Singidunum, u aprilu 2017. godine.

Foto: Galerija Singidunum

– Svoj umetnički rad mogu svrstati u sledeće aktivnosti – dizajn unikatnog nakita, koristeći tradicionalne tehnike za izradu nakita od srebra, kao i kombinovane tehnike uz primenu različitih metala poput bronze i bakra, kao i spajanjem stakla, keramike, tekstila. Na pojedinim komadima je takođe ručno oslikavan specijalnim emajl bojama. Inspiracija su mi floralni i geometrijski motivi, Art Nouveau, Art Deco interpretirani na moderan način – objašnjava umetnica.

Foto: Galerija Singidunum

Izložba „Mačja priča“ biće otvorena do 5. decembra 2023. godine.

Bonus video: Novopazarski muzej napravio replike srednjovekovnog i osmanskog nakita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar