Manastir Visoki Dečani Foto:Vesna Lalić/Ilustracija

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu zbog istorijskog značaja i kulturne vrednosti, kao i urgentnosti njegove ugroženosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Sigurnost tog spomenika srpske kulture iz 14. veka, koji je od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe, bila ugrožena prošle godine zbog nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira, podseća ovo ministarstvo.

Manastir Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, ističe Ministarstvo kulture.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu i mauzolej osnovao kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar