Ilustracija: Pasquale Del Vecchio

Hercegnovski strip festival (HSF) biće održan po 17. put od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu, a tokom šest dana publiku očekuju brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije, predavanja i muzički program, saopštili su organizatori.

Specijalni gosti festivala biće Zoe Thorogood, koja je dobila ovogodišnju nagradu „Russ Manning“ za najperspektivnijeg strip autora sveta, a iz Velike Britanije dolaze i Dave McKean, Doug Braithwaite i Ian Churchill, Španac Francis Portela, Italijani Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella i Marco Mastrazzo, Dana Dimat iz Francuske, Kineskinja Yi Yang i Slovenac Zoran Smiljanić. 

U Herceg Novom će boraviti i 70 vrhunskih umetnika koji su već ranije bili specijalni gosti, poput Fernanda Danjina, Vilijama Simpsona, Jenike Jofreda, Frederika Ramuzata, Đorđa Pontrelija, Đoevita Nuća, Paskvalea Del Vekija, Sare Burini, Artjoma Trakhanova, Mirka Čolaka…

Svečano otvaranje biće upriličeno 1. septembra u 20.30 sati na Trgu Belavista, a u galeriji „Josip Bepo Benković“ biće postavljena izložba radova specijalnih gostiju i izložba „Diplomatija i strip“ u saradnji sa Francuskim institutom u CG, a u galeriji „Sue Ryder“ postavka „Zimska kraljica“ Fernanda Dagnina, kojoj će ovo biti svetska premijera.

Narednog festivalskog dana od 11 do 13 časova coworking „Kolektiv Novi“ organizuje škole i radionice crtanja stripova, dok će od 11 do 17 časova na Trgu Nikole Đurkovića biti organizovano crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa. Od 17.30 do 20 časova u Radio caffeu Pasta di Bocca roman „Brat“ predstaviće Milko Peko i Nikola Ćurčin, o stripu u Crnoj Gori govoriće Luka Rakojević, svoj rad će predstaviti Miodrag Spasojević, a izdanje „Farto 2“ predstaviće Fran Strukan, Bob Solanović, Valentina Briški i Krešimir Biuk.

Ilustracija: Sofija Rašo

Dan kasnije od 11 do 14 časova u trofejnoj Sali PVK „Jadran“ na programu je masterklas Fredija Ramuzata – „Storyboard u reklamama“, predavanje „NFT stripovi godinu dana kasnije“ (Andrew Scott) i promocija SF magazina „Anthanatik“ (Marijana Tepić). Od 11 do 20 časova u Resto-baru „Jadran“ biće organizovano crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa, a u večernjim satima od 18 sati prezentacija i razgovor sa Daveom McKeanom, Ianom Churchillom i Dougom Braithwaiteom, kao i Zoe Thorogood i Jenikom Ioffredom o nezavisnom stvaralaštvu u Velikoj Britaniji.

Već 4. septemba, od 10 do 14 časova na Šetalištu Pet Danica od Yachting cluba do Sol kafea biće organizovano crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa, a od 16 do 20 časova se ovaj program seli na  Vista Square u Portonovom, a sutradan crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa od 10 do 12 časova na Brodu „Tahiti“ (Tivat Pine), dok će od 14 do 18 časova u Klinci Village Resortu u Luštici, uz crtanje za fanove i crtanje na majicama, biti organizovana i škola crtanja u prirodi, kao i crtanje stripa u boci. Za kraj programa u Luštici najavljena je panel diskusija „Umetnice u stripu“ na kojoj će učestvovati specijalne gošće XVII HSF-a: Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella, Dana Dimat, i Yi Yang.

Ilustracija: Filip Andronik

Poslednjeg dana festivala od 11 do 22 časa u Beach baru „Peoples“ na programu je crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa, dok će od 12 časova biti održan program „Tačno u podne“ – Prezentacija i razgovor sa specijalnim gostima (Marco Mastrazzo, Francis Portela i Zoran Smiljanić).

U muzičkom programu festivala nastupiće grupa koju je osnovao Mario Knezović – Zoster iz Mostara, Deca loših muzičara i Virvel iz Beograda, Ritam Sex-i-Ja Red Hot Chili Peppers Tribute band, Marko Vlahović i Goran Gump Milojević koje će pratiti Dragan Ivanović iz Kotora i Martin Đorđević iz Beograda, i Lutke na koncu sa KUD Idijoti tribute programom. Kao predgrupe će nastupiti hercegnovski sastavi oDOLL i Low Voltage, beogradska grupa „Monah“, a poznate HSF žurke će svako veče upotpunjavati i di-džejevi iz „Groovy Castel Nuovo“ ekipe.

Bonus video: Viagra Boys na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare