Jovanka Broz Muzej istorije Jugoslavije
Jovanka Broz Foto: Muzej Jugoslavije

U okviru pratećeg programa izložbe "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" u petak, 12. avgusta u 19 časova, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Snežana Mijić, konzervatorka GMS, predstaviće publici rad na rekonstrukciji prostora vile, u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti supruga, i koja je prezentovana pomoću modula Virtuelne stvarnosti (VR).

Digitalna rekonstrukcija nikada ne počinje samo softverskim modelovanjem, pogotovo ne ukoliko je određeni prostor trajno izgubljen. Ovakav postupak rada zahteva istraživanje i proučavanje dostupnog materijala koji je najčešće vezan za uspomene i lične predmete vlasnika. Na primeru salona Jovanke Broz to je najpre podrazumevalo analizu plana osnove i oskudnog broja fotografija, zatim utvrđivanje dimenzija predmeta koji su oblikovali salon i najzad softversko modelovanje pomenutih elemenata, kaže se u saopštenju organizatora.

Foto:Promo/Galerija Matice srpske

Dobijena virtuelna rekonstrukcija je prezentovana publici pomoću modula Virtuelne stvarnosti (VR). Koliko god bio tehnološki inovativan i realističan ovakav vid prezentacije ostaje činjenica da trenutni stepen tehnološkog razvoja ne može preneti iskustva i sećanja koje je vlasnica utkala u dotični prostor, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: Jovanka Broz i tajne službe- gost Svetko Kovač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar