Printscreen: Youtube/Dom omladine Beograda

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila kao zvaničan Uneskov praznik. Tim povodom Dom omladine je, kao organizator Beogradskog džez festivala, uputio virtuelnu čestitku svim ljubiteljima ovog muzičkog žanra.

Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”, poručuju iz Doma omladine.

Koncert povodom Svetskog dana džeza od 2012. je tradicionalno prva u nizu aktivnosti u susret Beogradskom džez festivalu, najstarijoj i međunarodno najuglednijoj umetničkoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrsti muzike u Srbiji, koju Dom omladine Beograda organizuje svakog oktobra od 1971.

„U vanrednim okolnostima, zbog pandemije koronavirusa širom naše planete utihnule su koncertne dvorane, klubovi i druga mesta na kojima se muzika izvodi uživo. Ali, muzika nije utihnula – sluša se i dalje, možda i više nego pre.

Dom omladine Beograda za sada ne održava programe u matičnom prostoru, ali kontakt sa svojom publikom održava putem interneta objavljujući audio i video zapise iz svoje programske arhive. Na taj način, do ponovnog susreta umetnika i publike u autentičnim okolnostima zajedništva, koje je neophodan i neraskidiv deo stvaralačkog i izvođačkog procesa, pokušavamo da održimo pažnju javnosti na značaju kulture i umetnosti, koja je mnogima pomogla baš u ovim danima, kao i na važnosti svih aktera scene za opštu društvenu i civilizacijsku dobrobit“, piše u saopštenju Doma omladine.

Za ovogodišnji Svetski dan džeza uputili su virtuelnu muzičku čestitku svim muzičarima i ljubiteljima džeza, uz malo sećanje na prošlogodišnju proslavu ovog praznika, dvostrukim koncertom: pijaniste Dejana Ilijića iz Srbije, i dua
Ulrih Dreksler & Peter Cirbs, Liminal Zone: AZURE iz Austrije.

36. Beogradski džez festival, planiran je od 28. oktobra do 1. novembra 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar