Foto: Gwen Meta

Violetta Ehnsperg je vizuelna umetnica iz Graca u Austriji, čija je umetnička praksa bazirana u Beču.

Njeni radovi obuhvataju apstraktno slikarstvo, instalacije, modni dizajn i scenografiju. Materijalnost njenih njenih dela se ogleda u instalacijama od čeličnih lanaca, keramike, drveta, kože, tekstila i konfekcije, kao i u slikama uljem na platnu, skulpturama od gline, tkanine i nakita.

PROČITAJTE JOŠ

Centralni aspekt kreativnog procesa Violette Ehnsperg je napetost između tela, prostora i boje. Intenzivno ispitivanje tekstila, boja, krojeva i oblika, održava dinamiku umetnice u njenom odnosu prema svetu koja je stalno u pokretu, u potrazi za impulsima i inspiracijom i u isto vreme na svakom mestu. Ova ambivalentnost između uskovitlanog pokreta i kontemplativne smirenosti je suština umetnosti Violette Ehnsperg.

Upravo jedan takav poduhvat je dovodi iz Beča u Beograd gde će na licu mesta kreirati umetnost i zaokružiti putovanje uspomena i iskustva koja su je dovde dovela – u „Izložbi za Čeba Dargeoba“, legendarnog karaktera na relaciji dve prestonice – kolekcionar i lopov, diplomata i švercer, prijatelj i dušman, odani porodični čovek i zavodnik – sve u isto vreme.

Foto: Gwen Meta

Čeb Dargeob je ostavio tragove u istoriji koji se osećaju i dan-danas.

Zajedno sam Violettom Ehnsperg i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom, galerija Monolog će istražiti kompleksnost ovog odnosa u “Izložbi za Čeba Dargeoba” u Cetinjskoj 15, 29. septembra u 19 časova. Galerija Monolog je otvorena svakog dana od 17 do 21h, dok će postavka Violette Ehnsperg biti dostupna posetiocima do 21. oktobra.

Galerija Monolog sastavni je deo Museum of Now (MON) iz Berlina i sebe definiše kao svojevrsnu “crnu kutiju”, mapirajući kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako predviđajući i buduće trendove. Smeštena u epicentru beogradske alternativne scene – bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici – galerija je prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, kao i kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON), i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.

BONUS VIDEO: Otvorena izložba „Stars“ Brajana Rašića na Arsenal festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar