Međunarodna izložba umetnosti Bijenale u Veneciji, 60. po redu, održaće se od 20. aprila do 24. novembra, a Srbiju predstavlja umetnik i scenograf Aleksandar Denić i kustoskinja Ksenija Samardžija sa projektom "Exposition Coloniale".

Tema Bijenala je „Stranci svuda“, a pre zvaničnog otvaranja u subotu, radovi svih 90 umetnika predstavljaju se žiriju, medijima i istoričarima umetnosti. Izložbu u Paviljonu Srbije realizuje Muzej grada Beograda, a komesarka je direktorka Jelena Medaković.

Foto:TANJUG VIDEO

„Exposition Coloniale“ Aleksandra Denića ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku za istraživanje njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja.

Foto:TANJUG VIDEO

„Kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu, naš umetnik koristi sposobnost da upotrebom vizuelne naracije kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja. Koristeći se Brehtovim efektom distanciranja (V efekat), on nudi sliku realnosti, a ne realnost kakva zapravo jeste. Denić izaziva posmatrače stavljajući ih u položaj da preispitaju svoje razumevanje dinamika moći, konzumerizma i mnoštva gorkih stvarnosti, ne uslovljavajući ih da samo kritički promišljaju, već izazivajući empatiju i osećajnost. U današnjem svetu, teme otuđenja, podele i kontrole i dalje su relevantne, ne samo u oblasti politike i akumulacije moći već i u sferi osnovnih ljudskih vrednosti i principa“, u svom tekstu upućuje u postavku izložbe “Exposition Coloniale” kustoskinja izložbe Ksenija Samardžija.

Foto:TANJUG VIDEO

Bonus video: Aleksandar Denić – Izložba u Veneciji govori o samokolonijalizmu malog čoveka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar