Čarls Simić i Vesna Pešić Foto: imago stock&people / imago stock&people / Profimedia/Ivan Dinić/Nova.rs

Meni je užasno žao što je on umro, bio je fantastična ličnost - kaže bivša srpska političarka za Nova.rs povodom smrti američkog pesnika srpskog porekla Čarlsa Simića, koji je sa njom napravio intervju pre pet godina.

Vesna Pešić je imala zanimljivo iskustvo poznanstva sa  pesnikom i esejistom Čarlsom Simićem. Zbog jednog njenog članka na sajtu Peščanik koji mu se dopao, on ju je intervjuisao za “New York Review of Books” 2017. godine.

– Povodom objavljivanja tog članka za “New York Review of Books”, što je on inicirao, rešio je da napravi sa mnom dodatni intervju. Kad vam pesnik postavlja pitanja, može da bude malo čudno, nije baš bilo jednostavno. To je bilo objavljeno, ja sam to videla i dobila, tako da sam bila vrlo ponosna – kaže Vesna Pešić i dodaje za Nova.rs da je Čarls Simić i kao ličnost bio fantastičan.

– Meni je užasno žao što je on umro.  Kada je poslednji put bio u Beogradu, pozvao me je na ručak u “Maderu” i vrlo sam se lepo provela s njim. On je toliko duhovit čovek, tako zanimljiv, ali prirodan i skroman. Posle mi je slao neke od svojih knjiga. Tako da sam imala čast da budem s njim čak i na ručku, i da dobijem paket s knjigama. Sve je to meni bilo divno,  a i kad sam ga slušala u Domu omladine na književnoj večeri bila sam oduševljena njegovim pesmama– zaključuje ona.

Američki pesnik srpskog porekla Čarls Simić preminuo je u 84. godini života u Nju Hempširu.

Bonus video: Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare