Veselin Simonović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Čuvamo tvoj besmrtni osmeh i tvoju vedrinu pogleda na svet, reči su kojima će Udruženje građanja "KudeS" odati počast Veselinu Simonoviću na izložbi "Dešava se Nušić i jada" koja će biti otvorena večeras u 19 časova u Dorćol Platzu.

Samo dva dana pre nego što će se širom sveta obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava, Građanske inicijative i Pokret Novi optimizam organizuju večeras u Dorćol Platzu s početkom u 19 časova skup s ciljem da se ukaže na stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji danas, ali i da se pruži podrška onima koji se za te slobode i prava svakodnevno bore.

Izložba Dešava se Nušić i jada

Biće obeleženo i 18 godina postojanja Pokreta Novi optimizam, zbog čega će tradicionalno priznanje „Povelja Dušan Mitrović“ za dobar primer novog optimizma biti uručena Udruženju građana „KudeS“ iz Ivanjice, organizatorima Nušićijade, koja je od 2018. godine „prognana a slobodna“.

I nosioci ovogodišnje povelje svečanost će iskoristiti da ponovo u Dorćol Platzu otvore izložbu „Dešava se Nušić i jada“. Postavka „Nušić i jada“ kroz paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja skreće pažnju javnosti na probleme društva. Izložba je prvi put postavljena 2021, a prethodili su joj događaji koji su sprečavali delovanje i rad ovog udruženja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uz svedočanstva iza kojih stoje brojne poznate ličnosti, kao što su Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Gubački, izložbom „Dešava se Nušić i jada“ organizatori prognane a slobodne Nušićijade upozoravaju da su se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja dešavali, da se i dalje dešavaju, i da će se dešavati ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke i pruže podršku jedni drugima.

U godinama izgnanstva i progona, Udruženje građana „KudeS“ dobilo je od mnogih uglednih ličnosti podršku da nastavi s radom i istraje u borbi za istinu i pravednije društvo. I zato je deo izložbe, koja se večeras otvara, posvećen velikim prijateljima festivala koji su preminuli – bubnjaru Dragoljubu Đuričiću, glumcu Milanu Lanetu Gutoviću i novinaru Veselinu Simonoviću. Sve ove znamenite ličnosti su svojim nemerljivim doprinosom „prognanoj a slobodnoj Nušićijadi“ bili saputnici ka novom optimizmu i novoj solidarnosti, napominju iz ovog udruženja.

Veselin Simonović, novinar i osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i pokretač dnevne novine „Nova“, bio je, kako ističu iz udruženja „KudeS“, veliki prijatelj festivala koji mu je dao „novo ognjište“.

– Dao si nam novi dom kada su nas iz starog prognali i naše izbeglištvo učinio dostojanstvenim. Čuvamo tvoj besmrtni osmeh i tvoju vedrinu pogleda na svet. Hvala ti – reči su kojima ovo udruženje odaje počast Simonoviću.

Foto: Promo

Pored dodele povelje i izložbe na večerašnjoj svečanosti Građanske inicijative, nastavljajući tradiciju ustanovljenu prošle godine, kada su priznanja uručena aktivistkinjama i aktivistima, borcima za prava iz različitih oblasti, dodeliće priznanja i borcima za očuvanje „tri slobode“ – slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja.

Kraj večerašnje svečanosti u Dorćol Platzu proteći će u znaku svirke benda Vampiri, koji trenutno promoviše novi album.

Bonus video: Veselin Simonović, in memoriam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar