Tejlor Hokins Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Verovao sam nažalost u onaj glupi mit da treba da živiš brzo i umreš mlad. Išao sam putem ka provaliji, ali spasao sam se u poslednjem trenu, govorio je američki muzičar Tejlor Hokins koji je iznenada preminuo noćas u 51. godini.

Odlazak Tejlora Hokinsa u 51. godini i to uoči zakazane svirke s bendom Fu fajters u Bogoti šokirao je sve. Bend je saopštio da je „slomljen zbog tragičnog i preranog odlaska“ kolege, kao i da će „Tejlorov muzički duh i zarazni smeh živeti s njima zauvek“.

Još uvek nije poznat uzrok iznenadne smrti bubnjara. Američka ambasada u Bogoti samo je izrazila saučešće kolegama iz benda i supruzi i deci Tejlora Hokinsa, a hotel u Bogoti, u kojem je muzičar po svoj prilici preminuo, noćas su okupirala policijska i vozila hitne pomoći. Ubrzo se, kako je prenela agencija AP, okupio i veliki broj obožavalaca Fu fajtersa.

A Tejlor Hokins je preminuo iznenada pre nego što je sinoć sa svojim kolegama iz benda trebalo da izađe na scenu u okviru festivala Estereo Picnic u Bogoti. Fu fajtersi, koji su nedavno uvršćeni u Rokenrol hol slavnih, bili su na turneji po Južnoj Americi. Poslednji put izašao je na binu prošle nedelje, na koncertu u Argentini.

Sa matičnim bendom objavio je desetak studijskih albuma, a pored Fu fajtersa, imao je i nekoliko solo projekata od kojih je najzapaženiji onaj sa sastavom Koutejl rajders.

Brojni muzičari već su odali počast Hokinsu, pa je tako Tom Morelo iz sastava Rage Against the Machine napisao na Tviteru kako se „divio Tejlorovom duhu i nezaustavljivoj rokenrol snazi“.

Ozi Ozborn istakao je koliko je Hokins bio sjajna osoba i neverovatan muzičar, a nekadašnji bubnjar Bitlsa i jedan od Hokinsovih idola Ringo Star kratko je napisao:

„Neka Bog blagoslovi Tejlora“.

Džin Simons iz Kisa naveo je da je „šokiran smrću Hokinsa“, a Bilija Ajdola vest o odlasku bubnjara ostavila je bez reči:

Takva tragedija…“

Tejlor Hokins je sa Fu fajtersima svirao više od dve i po decenije. Pridružio se bendu nakon što su završili snimanje albuma „The Colour and the Shape“ 1997. godine.

Tejlor Hokins je rođen u Fort Vortu, u državi Teksas 17. februara 1972. godine. Kada je imao četiri godine s porodicom se seli na Floridu.

Praktično od kad je znao za sebe muzika je bila deo Hokinsovog života. Odrastao je, kako se prisećao pre nekoliko godina u razgovoru za „Kerang“, na „dijeti“ sastavljenog od Bitlsa, Bi džiza i pop muzike. Bubnjeve je počeo da svira kada mu je bilo deset godina, a potrefilo se da je već tada otišao na prvi veliki koncert u svom životu – sastava Kvin 1982. godine. I od tada je Kvin bio nezaobilazan deo njegovog života, ali i Polis, Dženezis, Raš, Van Hejlen… Nešto kasnije i Prins.

– U vreme mog odrastanja čak i na radiju se puštala samo dobra muzika. Čak je i loša muzika tada bila dobra, u poređenju s današnjom…

Pre nego što se pridružio Fu fajtersima Hokins je svirao sa Alanis Moriset, i u bendu Silvija.

Podsetimo, 1994. godine Dejv Grol je, nakon raspada Nirvane, posle smrti Kurta Kobejna, formirao bend Fu fajters. Pozvao je Hokinsa u bend, i ubrzo su postali, ne samo prijatelji, već kako je Grol naglašavao, braća!

– Bio sam malo nervozan u početku, ali ubrzo sam to prevazišao – sećao se jednom Hokins dolaska u Fu fajterse.

Tejlor Hokins i Dejv Grol Foto: Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je oduvek sanjao da bude na sceni, zanimljivo je da je dugo imao strah od izlaska na binu, što je ovako objasnio:

– Kada znate da gotovo sto hiljada ljudi čeka da izađete na scenu onda je to veliko breme za vas. Fu fajtersi nikada nisu bili bend koji je svirao na matricu, dakle nikada iza sebe nismo imali „sigurnosnu mrežu“, već je sve bilo na nama samima. Živimo i umiremo na sceni od sjajnog mača zvanog rokenrol.

Velika slava benda, koji je osnovao Dejv Grol, platinasti tiraži, hitovi, rasprodate turneje ostavile su traga na Tejloru Hokinsu, a sa ogromnom pažnjom jedno vreme se teško nosio:

– Drogirao sam se mnogo. Tako sam sebi pomagao da mogu da se nosim sa pritiscima – priznao je za „Kerang„.

Tejlor Hokins Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

I pre dvadesetak godina umalo nije preminuo od prekomerne doze narkotika. Taj trenutak iz avgusta 2001. godine kada se predozirao heroinom, zbog čega je dve nedelje bio u komi, mu je, kako je isticao, pomogao da konačno promeni život:

Prekrdašio sam u svakom smislu. Jedne noći sam bio na žurci u Londonu i uzeo sam, greškom, nešto što nije trebalo… Sve se promenilo. Verovao sam nažalost u onaj glupi mit da treba da živiš brzo i umreš mlad. Sada neću nikome da spočitavam kako ne treba da se drogira, jer sam ja to voleo da radim ali toliko mi je to izmaklo kontroli i umalo nisam umro. Išao sam putem ka provaliji, ali spasao sam se u poslednjem trenu. Ali, ne žalim ni zbog čega, jer sve je to bilo deo mog životnog puta…

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare