Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Film “Vera”, špijunski triler sa elementima melodrame, inspirisan istinotom pričom o Veri Pešić, srpskoj Mata Hari, prikazan je četvrte večeri “Filmskih susreta” u Nišu, a režiser i koscenarista tog ostvarenja Nedeljko Kovačić kazao je danas da je potraga za glumicom koja će igrati Veru bila “duga i intenzivna”.

“Ta priča o kastingu je interesantana jer smo imali barem 50, 60 glumica mlađe generacije. Bio je težak zadatak jer kada upoznajemo Veru ona ima 20 godina, a pogine sa 25. Trebalo je da to bude neko ko je malo stariji, zreliji, da može da odglumi različite emocije, a da opet odaje utisak devojčice koja ima 19 godina kada dolazi u grad”, objasnio je Kovačić na konferenciji za medije u festvalskom centru.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ekipa filma je razmatrala puno glumica i na kraju od svih tih silnih Vera, on se vratio do Jovane Stojiljković koja je bila u nekom od prvih kastinga, možda čak i u prvom.

“Kupila me je jednom replikom. Čitali su nešto probno, ona je nešto rekla i ja sam pomislio u sebi: “Ovo je Vera”. Prošlo je godinu i po dana i ja sam i dalje mislio da je to Vera, ali sam čekao da se i ostali saglase sa tim”, kazao je Kovačević.

On je kazao da se pre serije i filma o Veri Pešić kod nas malo znalo, da je bilo nekih natpisa u štampi i na internetu, ali da je priča o njom bila na nivou istorijske funsnote.

“Ideja da snimimo seriju o njoj rodila se dok smo snimali serijal o istoriji tajnih službi Srbije. Priča o Veri Pešić nas je toliko zainteresovala da smo jednu epizodu serijala posvetili samo njoj. Nakon toga smo istraživali u Arhivu Jugoslavije i Arhivu Srbije. Došli smo do dokumenata koji su govorili o tome kakva je bila ta žena i o poslu kojim se bavila, ali dosije o njoj je kontradiktoran i nedorečen, pun rupa. Sa druge strane bio je pun nekih užasno interesantnih detalja koji su inspirativni za dramsku obradu. Tako smo odlučili da ispričamo priču o našoj Veri Pešić”, istakao je Kovačić.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema Kovačićevim rečima, prilikom pisanja scenarija držali su nekih glavnih “ugaonih šrafova” priče, ali su dali sebi i puno slobode, tako da je priča o Veri Pešić inspirisana, a ne zanovana na stvarnim događajima.

Koscenarista Kristina Đukić kazala je da su originalno pisali seriju, a potom je u montaži urađen film.

“Nije nam ideja bila da Veru predstavimo kao žrtvu, ali ona jeste tragična junakinja jer zavšava na način na koji završava. Ona nema neku ličnu ideologiju već intuitivno oseća da je položaj žene vrlo ranjiv, i zapravo pokušava da preigra sve te muškarce koji pokušavaju da je odvuku na različite ideološke strane”, istakla je Đukić.

Prema njenim rečima, Vera pokušava da igra neku svoju igru, ali nas zapravo na neki način povezuje i sa savremenim dobom zato što uvek, u svakom dobu, postoji nešto što se zove fiksirana ideja o tome šta je žena, šta žena treba da predstavlja i da radi.

“Nama je ideja bila da zapravo nju postavimo kao junakinju koja se poigrava sa tim očekivanjima šta žena treba da bude u jednom vremenu da bi igrala svoju igru. Ne bih rekla da je žrtva jer vrlo vesno rizikuje i ulazu neke opasne situacije i situacije koje sredina ne odobrava, tako da je ona kao Telma i Luiz, neka vrsta antiheroine. Takvom smo hteli da je napravimo i Jovana je to razumela i savršeno igrala”, naglasila je Đukić.

Niškoj publici, na žalost, nije se sinoć poklonio ni jedan glumac iz filma “Vera”, a nije ih bilo ni na konferenciji za medije koja je organizovana povodom prikazivanja filma.

Kao prvi film pete festivalske večeri biće prikazno ostvarenje režisera Ivice Vidanovića “Momak i devojke”, a drugi će biti “Oluja” režisera Miloša Radunovića.

***

BONUS VIDEO: Lokacije na kojima su snimani filmski hitovi privlače veliki broj turista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar