Desanka Maksimović, Foto: Printscreen/Youtube /Filmske novosti

Svečanom akademijom i izložbom Narodna biblioteka Srbije obeležiće 125 godina od rođenja velike poetese Desanke Maksimović, kao i tri decenije rada zadužbine koja nosi njeno ime, saopšteno je iz ove institucije.

Svečana akademija pod nazivom „Iza štita poezije“ i otvaranje izložbe „Moj svet“ zakazani su za 15. maj s početkom od 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Prisutne će pozdraviti Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke i Svetlana Šeatović, upravnica Zadužbine „Desanka Maksimović“, a u programu učestvuju, pored upravnice Zadužbine, akademik Ljubomir Simović, koji će kazivati svoju besedu, predstavnik porodice velike pesnikinje Branislav Milakara, dramski umetnik Nebojša Milovanović, Željana Nedeljković s Fakulteta savremene umetnosti, učenici Valjevske gimnazije i dečja dramska grupa Radio Beograda.

Predviđena je i dodela zahvalnica istaknutim institucijama i pojedincima, a nakon akademije biće otvorena izložba „Moj svet“ čiji je autor Mirjana Stapišić.

Desanka Maksimović rođena je 16. maja 1898 kraj Valjeva. Pesnikinja, pripovedačica, romansijerka, pisac za decu, pa i prevodilac, članica SANU po mnogima je najveća naša pesnikinja, koja je za života objavila pedesetak knjiga. Preminula je u Beogradu 11. februara 1993. u Beogradu u 94. godini.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar