Madlenianum opera & theatre Madlenijanum, opera, pozorište
Foto: Madlenianum opera & theatre

Veliki operski spektakli sa mnogobrojnim ansamblom vraćaju se na scenu Madlenianuma. Dve čuvene opere Đakoma Pučinija, suverenog gospodara operskih scena, "Manon Lesko" i "Toska" publika će moći da vidi na Velikoj sceni.

U operi „Manon Lesko“, zajedničkoj koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Madlenianuma, publika će uživati 23. decembra od 19.30 časova, i to posle skoro dve godine neigranja, jer je njeno poslednje izvođenje upravo bilo premijerno 29. februara 2020. godine na Velikoj sceni. U ovoj operi u naslovnoj ulozi debituje Ana Rupčić, kao i Vuk Zekić u ulozi brata Leska, a diriguje Đorđe Pavlović.

Operu „Toska“, gostovanje ansambla Rumunske nacionalne opere Temišvara, u kojoj igra i naš proslavljeni bariton Željko Lučić kao Skarpija, a diriguje Dejan Savić, publika će gledati u novoj godini – 12. januar 2022. godine u 19.30 časova. Ova predstava bila je na repertoaru 28. decembra, a do ovog pomeranja je došlo zbog propisanih epidemioloških mera Rumunije. Svi koji su kupili karte za ovaj spektakl moći će da ih vrate do 30. decembra na blagajnama u Pozorištu i Muzeju Zepter. Onima koji su karte kupili on-line novac će biti vraćen automatski.

Madlenianum opera & theatre Madlenijanum, opera, pozorište
Foto: Madlenianum opera & theatre

Pučini je najreprezentativniji operski kompozitor epohe kasnog romantizma. Njegova dela se možda najviše podudaraju sa uvreženim konceptom opere kao sentimentalnim žanrom sa patetičnim ljubavnim dijalozima i obaveznim scenama smrti na kraju. Sa muzičke strane njegove opere su dela nenadmašne orkestracije i melodijskih linija koje veoma rečito prate razvoj radnje, karaktera i emocija. Jedan od Pučinijevih uspeha leži u srećno izabranim libretima. Radnja se dešava u uzbudljivoj atmosferi koja deluje na emocije slušaoca/gledaoca i uvlači ga u priču do te mere da se zaboravlja na neubedljivost događaja i postupaka i jednostrano crtanje karaktera. Čovek sa sigurnim pozorišnim instinktom, Pučini je osećao scenu, tražio uzbudljive dramske sukobe i negovao kult velikih gestova i očajnih krikova koji rezultiraju iz jakih strasti.

„Manon Lesko“ je prvi Pučinijev „hit“ i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana. „Manon Lesko“ je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore. U priču je uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

Vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem učestvovao je u produkciji „Manon“. Veliki orkestar pripremio je dirigent Stefano Romani, a nasleđuje ga Đorđe Pavlović. Preko 250 raskošnih kostima osmislio je kostimograf Luka Dal Alpi, a monumentalna scenografija je delo Alfreda Troizija.

Madlenianum opera & theatre Madlenijanum, opera, pozorište
Foto: Madlenianum opera & theatre

Veliki ansambl ove opere u kojoj učestvuju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu prevodi Ana Rupčić koja debituje u ovoj ulozi, Lesko brat Manon je Vuk Zekić, Vitez de Grije je Janko Sinadinović. Žeron de Ravoar je Mihailo Šljivić. Učestvuju i solisti: Milan Obradović, Vuk Radonjić, Siniša Radin, Milan Panić, Ivana Živadinović, Mihailo Otašević i Luka Pređa.

Na našoj sceni prvi put nastupa ansambl Rumunske nacionalne opere iz Temišvara i to sa čuvenom „Toskom“. Nacionalna opera Temišvar osnovana je Kraljevskim dekretom marta 1946. Temišvar kao najdinamičniji kulturni centar zapadnog dela Rumunije, na ušću centralne i istočne Evrope, pruža veliko otvaranje kulturnih aspekata.

Madlenianum opera & theatre Madlenijanum, opera, pozorište
Foto: Madlenianum opera & theatre

Madlenianum je već imao saradnju sa Temišvarskom operom, kada je gostovao prvi put na njenoj sceni 2003. godine sa baletom „Orfej u podzemlju“. Poslednje gostovanje je bilo 2017. godine sa operom „Don Đovani“, koja je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Rumunska nacionalna opera Temišvar prvi put gostuje na sceni Madlenianuma i to uz nastup solista, koju predvodi Lăcrimioara Cristescu, zatim Alin Stoica, Marius Goșa, Gelu Dobrea…uz brojni hor i orkestar, kojim diriguje Dejan Savić, a režiju potpisuje Ognian Draganoff. Svakako je najveće zadovoljstvo i kuriozitet da ćemo našeg proslavljenog baritona Željka Lučića imati prilike da gledamo u jednoj operskoj produkciji i to samo par dana pošto je istu predstavu odigrao sa ovim ansamblom u Temišvaru.

Madlenianum opera & theatre Madlenijanum, opera, pozorište
Foto: Madlenianum opera & theatre

„Toska“ je opera u tri čina. Radnja uključuje dve vrste zapleta: politički i ljubavni. Dešava se u Rimu, u napeto i krizno vreme žestoke netrpeljivosti i borbe između Napoleonovih pristalica i zvaničnog režima koji je ove zatvarao i kažnjavao. Režim je u operi otelovljen u surovom i beskrupuloznom šefu tajne policije, baronu Skarpiji, koji je uz to i kao čovek osion i pohotan. Inicijator političkog zapleta u delu je bonapartista Čezare Anđeloti, koji je zbog svog opredeljenja zarobljen. Ljubavna drama se dešava između ljubomorne pevačice Florije Toske i slikara Kavaradosija koga hapse zbog Anđelotija, i koji na kraju biva pogubljen, iako se njegova draga žrtvovala za njega podajući se podmuklom Skarpiji.

Pučini je ovako formulisao tajnu svakog pozorišnog uspeha:

„Postoje tri zakona kada je u pitanju pozorište: buditi interesovanje, iznenađivati i dirnuti“.

Bonus video: Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar