Veliki jubilej čuvenog mjuzikla: 100. izvođenje „Jadnika“ u Madlenianumu

Kultura 21. maj. 202209:53
Podeli:
Mjuzikl Jadnici, Les Miserables, Opera i teatar Madlenianum, stoto izvođenje, izvodjenje
Foto: Vladimir Nešović/Opera i teatar Madlenianum

Sigurno jedan od najboljih mjuzikala na domaćoj sceni "Jadnici" (Les Misérables) biće izveden 100. put na Velikoj sceni Madlenianuma 23. juna.

Mjuzikl koji su sad već videle generacije publike u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, i dalje intrigira. Prva premijera bila je 18. oktobra 2007. godine, sa Zafirom Hadžimanovim u ulozi Žan Valžana. Na zahtev publike i kuturne javnosti ova kultna predstava, koja je postala zaštitni znak Madlenianuma, obnavlja se 2014. godine sa istim autorskim timom, ali sa velikim promenama u podeli uloga.

U ulozi Žana Valžana se pojavljuje Nebojša Dugalić, a sa druge strane, neki od glumaca su zamenili uloge, poput Dejana Lutkića koji se sad pojavljuje kao Inspektor Žaver i Srđana Timarova koji je u obnovljenoj predstavi Tenardije, pored njih tu su i vrhunski glumci: Ivan Bosiljčić, Katarina Gojković, Nataša Marković, i pevači Branislava Podrumac, Ljubomir Popović, Zoran Leković.

Ansamblu "Jadnika" su se tokom godina pridružili i: Slaven Došlo kao Marijus, Mina Gligorić kao Kozeta, ali i Fantina i Eponina, Nevena Đoković kao Kozeta, a od ovog meseca imaćemo prilike da gledamo Branislavu Podrumac kao Fantinu... Niko nije ostao ravnodušan na naše male glumce-soliste: Gavroša, malu Kozetu i Eponinu. Kako su naša deca rasla tako su se i smenjivala deca u ovim ulogama.

Mjuzikl Jadnici, Les Miserables, Opera i teatar Madlenianum, stoto izvođenje, izvodjenje
Foto: Vladimir Nešović/Opera i teatar Madlenianum

Otkud tolika popularnost "Jadnika", ne samo kod nas nego u svetu?

Najdugovečniji mjuzikl sa preko 40.000 izvođenja, koga je videlo preko pedeset miliona posetilaca, prvi put izveden je 1985. godine u Barbikan centru u Lonodnu, a 1987. godine na Brodveju. "Les Misérables" (od milja zvani Le Miz) postao je hit koji ne silazi sa muzičkih scena sveta. Ovaj mjuzikl osvojio je preko 50 najvažnijih nagrada, među kojima je i Grammy za album pesama sa brodvejskog izvođenja (trostruki platinasti disk). Kruna uspeha ovog komada predstavlja nagrada TONY 1987. Mjuzikl je preveden na 21 jezik, na sceni Madlenianuma prvi put se predstavio publici u Srbiji i Beogradu. Doživeo je preko 60 filmskih ekranizacija, poslednju 2012.

Mjuzikl Jadnici, Les Miserables, Opera i teatar Madlenianum, stoto izvođenje, izvodjenje
Foto: Marina Lukić/Opera i teatar Madlenianum

Povodom magije ovog mjuzikla Madlenianum organizuje predavanje na temu "Proces stvaranja mjuzikla" uz učešće reditelja, dirigenta i izvođača, u sredu 22. juna na Belle Etage-u.

Nastao po romanu Viktora Igoa "Jadnici", koga još zovu i knjiga-spomenik smatra se najpoznatijim romanom 19. veka. Roman prati živote nekoliko likova u dvadesetogodišnjem periodu ranog 19. veka, koji uključuje burnu napoleonsku eru i još neizvesnije dekade nakon nje. Središnji lik, neka vrsta ogledala epohe, je Žan Valžan koji u isto vreme beži i učestvuje u istoriji, nastoji da se skloni i iskupi. Igo je u ovom romanu dočarao pravu malu geografiju Pariza, najvećeg evropskog grada 19. veka. Ponudio je i galeriju sporednih junaka od kojih svaki, do poslednjeg prosjaka, gatare ili pariske prostitutke naprosto živi pred očima čitaoca.

Mjuzikl Jadnici, Les Miserables, Opera i teatar Madlenianum, stoto izvođenje, izvodjenje
Foto: Marina Lukić/Opera i teatar Madlenianum

U priči o posrnuću, bedi, iskupljenju i nadi, nazire se piščev snažni društveni angažman, a roman počinje da istražuje prirodu dobra i zla, ali da se bavi i politikom, etikom, pravom, pravdom, religijom pa i raspravama o vrstama i prirodi romantične i porodične ljubavi.

Roman "Jadnici" nastao je na osnovu životopisa stvarne ličnosti – bivšeg kriminalca i poznatog policajca Fransoa Eugena Vidoka, čiji je lik razdvojen na dva glavna lika, ali je na ovoj građi Igo načinio delo koje se još za njegovog života smatralo klasičnim. Zanimljiv je podatak da je o postavci na scenu ovog romana razmišljao i Đakomo Pučini, kompozitor specijalizovan za ljudska osećanja, ali je ipak odustao jer mu nije delovao previše scenično. Srećom Bublil i Šenberg nisu odustali i mi sad možemo da uživamo u nezaboravnim melodijama uživo. "Dok sam čitao Jadnike, čuo sam muziku", rekao je jedan od autora mjuzikla, Šenberg.

Produkcija Madlenianuma, u režiji osvedočenog majstora mjuzikla, Nebojše Bradića, ocenjena je od strane onih koji su predstavu videli, ali i po video zapisu u svetu, kao jedna od najboljih postavki uopšte.

"Ništa je umreti; strašno je ne živeti. Jer gde nema više nade, tu pesma ostaje." Viktor Igo.

Bonus video: Nova.rs sa Slobodom Mićalović na probi uoči njenog poslednjeg izlaska na scenu u "Čikagu"

Komentari

Vaš komentar