Scena iz predstave Tramvaj zvani želja Foto:TANJUG/ BDP/ DRAGANA UDOVICIC

Predstava “Tramvaj zvani želja” prema čuvenom komadu američkog pisca Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, sinoć je premijerno izvedena na maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Nova produkcija teatra na Krstu je već druga premijera u dva dana na Beogradskom letnjem festivalu – BELEF 2022, a glavnu ulogu antijunakinje Blanš tumači Branka Katić.

Veliki broj javnih ličnosti je došao na premijeru da uživa u pravoj glumačkoj predstavi.

Antologijska pozorišna drama nastala je davne 1948. godine iz pera i danas slavnog dramatičara Tenesija Vilijamsa (1911-1983), koji je za čuveno delo zasluženo osvojio Pulicerovu nagradu, od tri koliko ih ima u kolekciji.

Scena iz predstave Tramvaj zvani želja Foto:TANJUG/ BDP/ DRAGANA UDOVICIC

Uspeh u teatru je bio zagarantovan u režiji Elije Kazana, a nekoliko godina kasnije isti reditelj prema tom delu snima i kultni film (1951), gde su briljirali Marlon Brando i Vivijen Li, ali i naše gore list – Karl Malden, i Kim Hanter, a svo troje, osim Branda, osvojili su Oskare.

Nova pozorišna verzija Lenke Udovički je realistična postavka koja prati liniju originalne drame i filma uz nekoliko odstupanja, preko dramaturške adaptacije Željke Udovičić Pleštine, i naslanja se pre svega na sjajnu i višeslojnu glumačku igru.

Poznata priča razvija se u pravcu glavne junakinje Blanš, koja dolazi da poseti svoju rođenu sestru Stelu nakon što se našla u mnogim problemima o kojima tajnovito ćuti.

Tamo nailazi na prepreku u vidu muža svoje sestre – neotesanog grubijana Stenlija Kovalskog, koji polako kreće da istražuje njene namere i pokazuje od samog početka veliku netrpeljivost.

Scena iz predstave Tramvaj zvani želja Foto:TANJUG/ BDP/ DRAGANA UDOVICIC

Predstava se igra prema prevodu Vere Nešić i Dragoslava Andrića, a u velikom autorskom timu su scenograf Zorana Petrov, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, koreograf i scenski pokret – Staša Zurovac i kompozitori Najdžel Ozborn i Davor Roko.

Osim izuzetne Branke Katić, ostale role tumače – Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

BDP realizuje komad u koprodukcija sa BELEF festivalom i Teatrom Ulyšes na Brionima (Hrvatska) osnivača Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički, a nakon premijere sinoć, repriza će biti odigrana i večeras.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar