Lise Noergaard Foto:EPA-EFE/Linda Kastrup

Scenaristkinja, spisateljica i novinarka Lise Norgard, koja je potpisala jednu od najuspešnijih danskih serija svih vremena "Matador", preminula je u 105. godini.

Lise Norgard preminula je 1. januara posle kratke i teške bolesti, saopštila je, kako je prenela agencija AP, porodica scenaristkinje.

Osim po jednoj od najboljih danskih serija svih vremena „Matador“, Lise Norgard potpisala je dvanaestak knjiga, kao i tri scenarija, ali i memoare 1992. godine „Kun en pige“, u kojima je, između ostalog, opisala svoju borbu da postane novinska reporterka.

Radila je za velike danske dnevne listove „Politiken“ i „Berlingske“, ali i kao urednica nedeljnika „Hjemmet“. A novinsku karijeru počela je u rodnom gradu Roskildeu (rođena 1917.), nekih četrdesetak kilometara od Kopenhagena, u lokalnoj novini „Roskilde Dagblad“.

Za svoj novinarski i spisateljski rad ovenčana je brojnim nagradama, od onih Danske pres asocijacije, preko Zlatnog lovora (za pisca godine), do odlikovanja danske monarhije.

Delo koje je potpisala „Matador“ i danas je, više od četiri decenije nakon premijere, jedna od najvažnijih serija u istoriji danske televizije. Toliko je bila uticajna ova serija od 24 epizode, emitovana između 1978. i 1982, da se i sada govori o „Matador kompleksu“. Prikazivala je živote porodica koje žive u izmišljenom danskom gradu Korsabaeku tokom depresije tridesetih godina 20. veka, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Ova drama izazvala je simpatije publike zbog realističnih likova i tačnog opisa okupacije, a zahvaljujući ovoj seriji neki danski glumci napravili su velike karijere.

– Opraštamo se od nacionalnog blaga. Od jake žene koja se nikada nije plašila da bude predvodnica. Dala nam je „Matadora“. Deo danske istorije – saopštio je, nakon vesti o smrti spisateljice, premijer Mete Fredriksen.

Ministar kulture Jakob Engel-Šmit kazao je da je „kultura izgubila deo života, a Danska važnu ličnost“.

Lise Noergaard Foto:Tanjug/Ida Marie Odgaard//Ritzau Scanpix via AP

Lise Norgard, osim kao spisateljica i novinar, radila je i kao predavač. Povukla se iz javnog života 2018, godinu dana nakon što je proslavila 100. rođendan.

Bonus video: Ani Erno saznaje za Nobelovu nagradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar