Foto: Andja Brstina/Atelje 212

Na sceni „Petar Kralj“ u Ateljee 212 počele su probe komada ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na našim pozorišnim scenama a reditelj je Pavle Terzić, .

U ovoj, kako je sam pisac određuje, „šali u jednom činu“, otac, sledeći tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo, opremljen sadnicom i lopatom, vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu – da posade drvo. Taj jednostavan posao se zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja. Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

„Posaditi drvo“ je, kako se navodi, mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja nas vraća na pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo, i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.

Tekst je prevo Novica Antić, direktor Ateljea 212, a u glumačkoj podeli su Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.

Branimir Brstina Foto: Andja Brstina/Atelje 212

Pored reditelja Pavla Terzića, u autorskom timu su dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević. scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori su Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Premijera se očekuje tokom maja meseca.

Bonus video: Predstava „Rolerkoster“ – Atelje 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar