Eternals
Foto: Sophie Mutevelian / Marvel Studios / The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Prilagođavanje relativno opskurnog stripa u ogromnu epopeju "Večni" bi mogao biti najhrabriji Marvelov ulog od "Čuvara galaksije", i to uspešan. Može li ova milenijumska priča o besmrtnicima koji se skrivaju na vidnom mestu na Zemlji da ponovi istoriju, poslužiće kao referendum o snazi studija, posebno zato što strukturne mane filma nadoknađuju njegove zapanjujuće vizuelne i snažne performanse.

Procena „Večnih“ zahteva nekoliko odricanja od odgovornosti, jer se čini da je to nešto sasvim drugačije od većine Marvelovih naslova, piše „CNN“. Priča predstavlja značajnu potencijalnu ekspanziju svog „kinematografskog univerzuma“ da bi mogla pravedno da se proceni samo u retrovizoru, kada bude vremena da se vidi kakav je plod donelo ovo seme.

Eternals
Foto: Sophie Mutevelian / Avalon / Profimedia

Iz tog i drugih razloga, film je svakako zanimljiv, a dolazi sa pedigreom rediteljke/koscenariste Kloi Žao, nakon Oskarom nagrađenog „Nomadland“.

Ipak, bez obzira na Žaov indi-filmski senzibilitet, „Večni“ moraju da zadovolje akcione zahteve povezane sa žanrom, što vešto radi dok predstavlja ove likove i ono što oni označavaju. Ovaj poslednji zadatak se pokazao nezgodnijim i nezgrapnijim, posebno tokom dugog prvog poluvremena koje objašnjava premisu.

Eternal, Anđelina Žoli, Andjelina Žoli, Marvel
Foto: Marvel Studios/Disney / Ferrari / Profimedia

„Večnima“ jednostavno treba previše vremena da se dođe do dobrih stvari, a njegovi više mozgajući i elementi za odrasle – uključujući veliku romansu – mogli bi da imaju manje privlačnosti među decom, što nije beznačajno, od većeg broja Marvelovih naslova.

Eternals
Foto: Marvel Studios / The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Zasnovan u manjem delu od strane vrhovnog Marvelovog umetnika Džeka Kirbija (koji se vratio nakon što je stvorio svoj prepoznatljivi ep „Novi bogovi“), „Večni“ se fokusira na bića koja su poslata na Zemlju pre hiljade godina da unište užasna stvorenja zvana Devijantni koji ugrožavaju njegove stanovnike.

Sa izuzetnim moćima u rasponu od letenja i super brzine do menjanja materije i kontrole umova, drevne civilizacije su ih razumljivo pomešale sa bogovima. Stoga su imena poput Ikaris (Ričard Mejden), Sersi (Džema Čen), Tena (Anđelina Džoli) i Makari („The Walking Dead’s“ Loren Ridlof) našla svoj put u raznim mitologijama, iako sa iskrivljenim pravopisom.

Bonus video: Meksiko – najmlađi tatoo majstor na svetu