Đorđe Balašević Foto: Zoran Lončarević

U najpoznatijoj ulici regiona, Jovana Cvijića u Novom Sadu, ispred broja 33, biće predstavljena antologija ljubavne poezije Đorđa Balaševića i premijerno emitovana njegova do sada nepoznata pesma.

– Đoleta se sećamo svaki put kada smo kulturni, svaki put kada se nekome zahvaljujemo, svaki put kada nekoga volimo, svaki put kada smo strancima najbolji domaćini – kaže Aleksa Balašević, a piše RTS.

– Đole je tu negde sigurno i njegovo prisustvo u ovoj kući je takvo. Konačno – tvrdi Jelena Balašević i dodaje:

– Zato ćemo ga sresti opet, ispred njegove kuće, uz poseban audio-vizuelni događaj, tamburaše i članove porodice, koji će ispričati svoje trenutke s njim. Ne zabavno, ili ne smešno, ili ne nešto što bi ljudi voleli da čuju zbog toga što je Đole definitivno najbolji otac na svetu i svaku priču koja je primer drugim očevima i drugoj deci biće mi drago da ispričam – naglašava Jelena.

Ceo region čeka ove stihove, a biće ih i više, jer u novoj knjizi su i neobjavljene pesme i prepiska supružnika. U svakoj se nalaze i originalni delovi Balaševićevog rukopisa.

– Ta senzibilnost i ono što se može uvek iščitati u dve reči Dodir svile, što je i prikaz svojevrsne antologije ljubavne poezije priređena za to veče, jeste sva ona posebnost, ljudskosti i umetnosti koja se decenijama negovala u ovoj kući – naglašava Olivera Balašević.

Na posebnu „Serenadu“, o kojoj će nam i sam Đole pričati, u petak, kada mrak bude prizvao dovoljno zvezda nad Salajkom, pozvani su svi.

Bonus video: Zašto je izgradnja muzeja Đorđa Balaševića podelila Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare