Ekipa filma Banović Strahinja Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međunarodni filmski festival (FEST), jubilarni 50-ti, počinje večeras i trajaće do 6. marta. Ostvarenje "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, koji je osvojio brojne nagrade na svetskim festivalima, će u Kombank dvorani svečano otvoriti ovogodišnji Fest, najavili su organizatori.

Filmovi će biti prikazivani u Kombank dvorani kao i u Imaxu, bioskopima Ušće i Fontana kao i dvoranama Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Jugoslovenske kinoteke.

Na 421 filmskoj projekciji premijerno će biti prikazano 88 celovečernjih filmova u okviru šest selekcija.

U trci za nagradu Beogradski pobednik, biće prikazano 20 novih ostvarenja iz Srbije, Francuske, Italije, Rusije, Grčke, Rumunije, SAD, Poljske, Austrije, Australije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije…

Biće prikazano i 18 ostvarenja koja su režirala rediteljke, a i takmičarska selekcija će sa ženskim potpisom prikazati šest filmova.

Najpopularniji festivalski program, Gala, po najavama, obuhvatiće 32 svetska ostvarenja.

Biće prikazani filmovi kultnih autora – Pedra Almodovara, Pola Šrejdera, Fransoa Ozona, Keneta Brane, Šona Pena, Pola Tomasa Andersona, Ašgara Farhadija, Nanija Moretija, Mišela Franka, Žaka Odijara i Arnoa Deplešena.

Dela Žulija Dukornoa, Ildiko Enjedi, Mie Hansen, Darija Ardjenta, Džastin Kurzel, Paola Djenovezea, Lea Karaksa, Odri Divan, Rjusuke Hamaguči… takodje će biti prikazana na FEST-u

Program Fest Fokus imaće 13 premijernih ostvarenja, a Fest Fokus van konkurencije četiri.

Slogan ovogodišnjeg FEST-a je „Novi hrabri svet“.

Bonus video – Arsenijević: FEST je divan filmski svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar