Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Zavesu Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ večeras će u Užicu podići Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa 20. Festivalom bosansko hercegovačke drame 2021. godine, predstavom „Sedam strahova“ po tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić.

Ovogodišnji 26. po redu festival u Užicu održava se pod sloganom „Pričaj mi o nežnosti“ a tokom  festivalskih dana biće izvedeno sedam najboljih predstava iz regiona, po odabiru selektora Bojana Munjina.

Druge festivalske večeri, pozorišnoj publici u Užicu, predstaviće se Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd predstavom „Pučina“ po tekstu Branislava Nušića čiju režiju potpisuje Egon Savin. U sredu 3. novembra  na Užičkoj sceni zaigraće Pozorište Promena Novi Sad komad „Tri zime“ Tene Štivičić u režiji Jasne Đuričić. Ova predstava je naknadno uvrštena u festivalski repertoar nakon što je Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, zbog trenutne epidemiološke situacije u obe zemlje, otkazalo svoje ućešće. Planirana predstava HNK  bila je „Zlaš li ti tko sam ja“ u režiji Ivana Penovića.

Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, iduće večeri odigraće predstavu „Đokonda“ u režiji i adaptaciji Dušanke Belade po tekstu Viktora Lodata. Predstavom „64“,  urađenoj po tekstu Tena Štivičića u režiji Alise Stojanović, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, nastupiće beogradski Atelje 212. U subotu 6.novembra na repertoaru je autorski projekat Igora Vuka Torbice „Strah“ a poslednje festivalske večeri pred užičkom publikom zaigraće Beogradsko dramsko pozorište u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Gradom teatrom Budva. Prestava koja će spustiti festivalsku zavesu je „Zelena čoja Montenegra“ po tekstu Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Na čelu žirija ovogodišnjeg festivala biće prof.emeritus Vida Ognjenović – reditelj, pisac. Ostali članovi su: prof.dr Radivoje Dinulović – arhitekta, scenograf, Edvin Liverić – glumac, reditelj, direktor HKD Rijeka iz Hrvatske, Maja Mrđenović – pozorišni kritičar iz Crne Gore i Dario Harjaček – reditelj iz Hrvatske.

Žiri će dodeliti ukupno devet nagrada koje nose naziv Ardalion i to za: najbolju predstavu, režiju, žensku ulogu, mušku ulogu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, nagrada za epizodu, nagrada za najboljeg mladog glumca kao i specijalna nagrada koja se dodeljuje za neke od elemenata predstave koji nisu obuhvaćeni predhodnim nagradama.

Jugoslovenski pozorišni festival upotpunjen je i bogatim pratećim programom. Tradicionalno, sve će početi izložbom fotografija Radovana Baje Vujovića, u holu pozorišta, koja će podsetiti na prethodni 25. festival. Festivalske dane pratiće još jedna izložba u Narodnoj biblioteci Užice „Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“ ali i promocije knjiga: „Odigravanje priče“ Nenada Veličkovića, „Put do pozorišta“ Nebojše Bradića, „Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta“ Patrisa Pavice, „Kapetanov (K)raj“ Aleksandra Milosavljevića kao i tribina „Poetika Vuka Torbice“.

Bonus video:

Otvaranje Bitefa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar