Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Luciferi, čudovista, najstrašnije moguće nakaze koje je ste mogli da zamislite okupirali su centar Beograda!

Frik šou počeo je u DKC- u gde su se učesnici Beogradske zombi šetnje okupili da se naruže koliko god je moguće. Stotinak hodajućih mrtvaca premestilo se na Trg republike kako bi krenuli u tradicionalnu Zombi šetnju.

Uz ispaljivanje dimnog signala počela je šetnja, dok su okupljeni građani ili sa nevericom ili sa oduševljenjem gledali hodajuće mrtvace.

Tu smo da plašimo, poručili su, a onda se zaputili Čika Ljubinom ka Knez Mihailovoj i Kalemegdanu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Centrom Beograda defiluju učesnici „Dana živih mrtvaca“, kako se od „milošte“ još naziva „Beogradska zombi šetnja„.

Zombi apokalipsu mogli ste da pratite uživo preko naše Fejsbuk stranice.

„Hajmo zombiji brže malo, hajde da čujemo onaj zastrašujući glas: ARGHHH!“

Ovako je vođa šetnje navodio mrtvace koji su se u po bela dana šepurili Knezom.

„Mama, ala su strašni!“, bile su prve reakcije klinaca koji su sa roditeljima krenuli u mirnu subotnju šetnju beogradskom štraftom. No, bilo je i onih opčinjenih čudnovatim prizorima u centru, i retko ko se se nije dohvatio mobilnog telefona da ne ovekoveči neobične scene.

A ko se najbolje pretvorio u zombija odlučiće žiri na čijem je čelu muzičar Marčelo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

I kao što i tradicija nalaže utrkivaće se u tome ko će biti što originalnije maskiran. Iako je slogan ovogodišnjeg Festivala srpskog filma fantastike „Kad padnu maske“ malo učesnika šetnje, osim što je bila maskirana i našminkana poput zombija, imala je, predostrožnosti radi, ipak maske na licima.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zamisao tradicionalne manifestacije „Belgrade Zombie Walk“, od kada je ustanovljena, jeste da šetnjom maskiranih učesnika centralnim gradskim ulicama, osim promocije Festivala srpskog filma fantastike, skrene pažnju i na značajan segment sedme umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima.

Festival srpskog filma fantastike, koji je svečano otvoren sinoć u Dvorani kulturnog centra projekcijom srpskog art horora „Vampir“, ustanovljen je 2006. godine sa ciljem da predstavi domaće stvaralaštvo u oblasti naučne fantastike i horora.

Specijalni gosti ovogodišnjeg festivala su producent Džastin Martel, reditelj i producent Vjekoslav Katušin, kao i producent, montažer i reditelj Ostin Dženings, a pred publikom su kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Španije, Kolumbije, Argentine, Nemačke, Rusije koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora.

Poslednje festivalske večeri, sutra u Dvorani kulturnog centra biće dodeljena nagrada „Koskar“ a 15. manifestacija će biti zatvorena projekcija ruskog horor filma „Superdeep“, u kojem glavnu ulogu tumači srpska glumica Milena Radulović.

Bonus video:

Džodi Komer o filmu Poslednji dvoboj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare