„Užitak“ najbolji film Motovuna, nagrada i srpskoj rediteljki

Kultura 01. avg. 202109:21 > 16:37
Podeli:
Pleasure (
Pleasure Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Film "Užitak" rediteljke Ninje Tiberg dobitnik je glavne nagrade ovogodišnjeg Motovun Film Festivala "Propeler Motovuna", dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića, a laureatkinja je i srpska rediteljka Gorana Jovanović, objavili su organizatori.

U žiriju ovogodišnjeg festivala, koji je završen sinoć bili su srpski reditelj Bojan Vuletić, autor serije „Porodica“ o konačnom padu Slobodana Miloševića, švajcarska rediteljka Andrea Štaka i hrvatski režiser Jure Pavlović.

U svom dugometražnom prvencu „Užitak“ rediteljke Ninje Tiberg vodi na putovanje američkom porno industrijom kroz lik mlade Šveđanke Bele koja ima 19 godina i velike snove, a zna i kako da ih ostvari.

Film „Tvornice radnicima“, dobitnik nagrade kritičara FIPRESCI portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad ali i žrtava koje je prisiljena da podnese na putu prema cilju. U žiriju nagrade FIPRESCI bili su Igor Angjelkov, Hrvoje Pukšec i Muanis Sinanović.

U programu „Motovunski kratki“ za pobednika je proglašen film „Armadilla“ srpske rediteljke Gorane Jovanović. Time ovaj kratki film, koji govori o 13-godišnjakinji koja pokušava da zadrži kontrolu nad svojim emocijama, što joj otežava gubitak psa i činjenica da se zaljubila, ulazi i u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije.

Posebno priznanje u istoj konkurenciji dobio je belgijski film „Stephanie“ reditelja Leonarda van Dijla.

Nagradu „Corto Montonese“ za najbolji hrvatski kratki film osvojio je film „Mekana bića“ redateljice Ivane Škrabalo.

Za pet dana festivala u Motovunu prikazano je više od 100 filmova, a motovunsko brdo pohodili su brojni filmski autori dok su organizatori istakli da je i ovogodišnja smotra donela sjajna ostvarenja kao rezultat celogodišnjeg truda.

Komentari

Vaš komentar