Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Žiri nagrade "Zlatni suncokret", za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, odredio je uži izbor od 17 kandidata, saopštila je kompanija Vital.

Kako je navedeno, u žanru romana kandidati su „Smrtni ishodi atletskih povreda“(Booka) Milice Vučković, „Španska čizma“ (Laguna) Vladimira Kopicla, „Menuet u šejtanovim papučama“ (Dereta) Milkice Miletić i „Dvadeset peti sat“ (Službeni glasnik) Aleksandra Gatalice.

Slede „Trik-roman“ (Agora) Petra Miloševića, „Putovati“ (Čarobna knjiga) Žarka Radakovića, „Središnja pustinja“ (Laguna) Miomira Petrovića, „Noćna projekcija“ (Akademska knjiga) Ota Horvata, „Bez“ (Lom) Bore Chosića i „Savršen antitalenat za sreću“ (Akademska knjiga) Nebojše Milenkovića.

U užem izboru za 25. Vitalovu nagradu su i pesničke zbirke „Dok tonemo u mrak“ (Povelja) Gojka Božovića i „Uradi sam“ (Kulturni centar Novi Sad) Dejana Aleksića, kao i narativna poema „Deca“ (Lom) Milene Marković, saopštio je Vital.

Tu su i zbirke priča „Sazrevanje modrica“ (Arete) Danila Lučića i „Priče o Adamu“ (Enklava) Lazara Pavlovića, kao i knjige esejistike i naučne publicistike „Agon i melanholija: život i delo Miloša

Crnjanskog“ (Akademska knjiga) Gorane Raičević i „Ključ od Kosova“ (Albatros plus) Boška Suvajdžića.

Članovi žirija Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i predsednik Vladimir Gvozden, razmatrali su više od 200 pristiglih naslova, a iz Vitala je najavljeno da sledi najuži izbor kandidata početkom februara, dok će „Zlatni suncokret“, koji podrazumeva diplomu i novčani iznos, biti uručen krajem februara u Beogradu.

Bonus video: Milena Marković, dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar