Foto: Promo/laguna

Novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“, koji je snimljen po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, posle dve nagrade na filmskom festivalu u Lokarnu, oduševio je publiku na Sarajevo Film Festivalu i vratio knjigu u žižu interesovanja, saopštili su iz Izdavačke kuće Laguna.

„Slučaj Vinča“ je prvi roman o nesreći u Vinči 1958. godine. U poslepodnevnim satima oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja. Grupa mladih naučnika je prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona… Ubrzo će svi oni oboleti od radijacione bolesti, za koju, naizgled, nema leka. Preostaje jedino da se u pariskom Institutu „Kiri“ obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu. Naravno, ako se prethodno nađe dovoljno građana Pariza koji bi rizikovali život da pokušaju da pomognu potpunim strancima…

Foto:Aleksandar Letić

Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci.

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči, Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja, a roman je osvojio nagradu Zadužbine Branka Ćopića 2018. godine.

Filmsku priču kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića. U autorskom timu su direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvića, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemia i Ana Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Do domaće premijere čitajte roman “Slučaj Vinča”, koji možete pronaći u svim  Delfi i onlajn knjižarama izdavača, saopštili su iz Lagune.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na crvenom tepihu u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar