Spektakularna premijera filma “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića održana je sinoć na Sarajevo film festivalu uz gromoglasne ovacije i aplauze mnogobrojne publike, a utisci ne jenjavaju ni danas, javlja reporter televizije “Nova” Marko Novičić sa lica mesta.

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu bio je sinoć dupke pun ekipom ovog ostvarenja na čelu sa Bjelogrlićem i Radivojem Rašom Bukvićem, koji su na festival stigli sa glumcima Aleksisom Manentijem, Olivijeom Bartelemijem, Jovanom Jovanovićem, Alisom Radaković, Ognjenom Mićovićem, Majom Čampar…

“Čuvari formule” iza kojih stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media opravdali su očekivanja sarajevske publike koja je uzbuđeno dočekala ostvarenje nakon što je na prestižnom festivalu u Lokarnu osvojilo čak dve važne nagrade.

U ovom filmu, za koji je vladalo danima unazad ogromno interesovanje u Sarajevu, Bjelogrlić donosi istinitu storiju o tome kako, usred hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat predvođen profesorom Dragoslavom Popovićem. Ali, desi se, nažalost, da bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu s profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i dani odbrojani. Iako je Mate ceo život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, predlaže da se prvi put u istoriji izvede intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Eksperiment nad živim ljudima, ili istinska pomoć – pitaju se izmučeni jugoslovenski naučnici.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na crvenom tepihu u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare