Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima pripala je Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, a to priznanje je danas u Jugoslovenskoj kinoteci primila urednica Vesna Milosavljević.

Nagrada Fondacije „Tanja Petrović“ za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručena je danas u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org.

Urednica portala SEEcult.org Vesna Milosavljević istakla je da je taj medij i nastao zbog nedostatka kulture u medijima i da opstaju na tržištu zahvaljujući svom entuzijazmu.

Vesna Marjanović, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ova nagrada je veoma važna zato što nosi ime Tanje Petrović, koju smo svi voleli. Ova nagrada je veoma važna i zbog svih poslenika kulture koji su je dobili pre nas. Započeli smo SEEcult.org pre 18 godina zbog nedostatka sadržaja iz kulture u medijima. Situacija se u međuvremenu promenila jer su mnoge rubrike kulture u klasičnim masovnim medijima nestale, pa je postojanje našeg sajta postalo još potrebnije“, rekla je Milosavljević.

Apelovala je i na nadležne da pomognu postojanje tog portala, napomenuvši da izostaje finansijska podrška, iako portal uredno konkuriše.

Nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik, novinar nedeljnika „Vreme“ Teofil Pančić, koji je istakao važnost portala SEEcult.org.

Teofil Pančić, Vesna Marjanović, Miroljub Marjanović, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Portal za kulturu SEEcult.org, kako je istaknuto u obrazloženju, već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu je do sada objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti, koji su obogaćeni foto i video sadržajima. Od svog osnivanja do danas, SEEcult.org realizovao je i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva.

Fondacija „Tanja Petrović“ je ove godine, specijalnu Plaketu za entuzijazam u kulturi dodelila gimnazijskom pozorištu iz Lebana „Teatru Gimnazijalac“ koji je, tokom 10 godina postojanja, nagrađivan tri puta na gimnazijskim pozorišnim takmičenjima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu autorku, novinarku i urednicu Tanju Petrović (1967-2013) koja je profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Nagradu Fondacije “Tanja Petrović” do sada su dobili novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Osnivači Fondacije “Tanja Petrović” su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.