Otvaranje izložbe Uroš Predić Život posvećen lepoti i umetnosti Foto:Predrag Uzelac

Bio je najmlađe dete u porodici. Prvi stipendista Matice srpske u oblasti lepih veština i umetnosti. Njegova "Kosovka devojka" je najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi, a "Siroče na majčinom grobu" najdirljivije delo nacionalne istorije umetnosti. Zbog uloge koju je imao u srpskom društvu krajem XIX i u prvoj polovini XX veka upamćen je u nacionalnoj memoriji kao jedan od najvećih srpskih slikara, dobrotvor i kulturni poslenik – reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska. On je Uroš Predić.

U mesecu obeležavanja značajnog jubileja – 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, realizovana je velika monografska izložba posvećena stvaralaštvu jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara Uroša Predića. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, dok je izložbu svečano otvorila Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski pozdravila je prisutne:

– Za Galeriju Matice srpske, koja 2022. godine obeležava 175 godina postojanja, ne postoji važniji i jedinstveniji slikar od Uroša Predića. U njegovoj ličnosti, njegovom sveukupnom radu, posebno umetničkom stvaralaštvu, sabrane su temeljne vrednosti ove ustanove: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima. Za nas je Uroš Predić primer i uzor kako se živi, stvaraju i čuvaju nacionalna kultura i nacionalni identitet. A to i jeste poslanje Galerije Matice srpske kako u prošlosti, tako i u sadašnjem vremenu.

Otvaranje izložbe Uroš Predić Život posvećen lepoti i umetnosti Foto:Predrag Uzelac

Prof. dr Igor Borozan ukazao je na značaj i ideju ove velike izložbe.

– Priča o Urošu Prediću je priča o svima nama. Nema u našoj kulturi i društvu u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka neke osobe koja je kaleidoskop – ogledalo svih nas. Uroš Predić je evropski slikar, ali i vodeći nacionalni slikar u prethodnih sto godina.

Izložbu je svečano otvorila Dragana Milošević.

– Izložba koja je pred nama je jedan vanserijski kulturni događaj: po izuzetnoj veličini umetnika koji je na njoj predstavljen i po tome što je Uroš Predić najbolji uzor kako treba da se stvara i čuva nacionalna kultura i identitet. Naziv izložbe „Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti“ ima svoj jednako uzvišeni ekvivalent u sledećoj rečenici: Galerija Matice srpske – 175 godina posvećenih lepoti i umetnosti, ali i u očuvanju nacionalne kulture u celini – kazala je Milošević.

Otvaranje izložbe Uroš Predić Život posvećen lepoti i umetnosti Foto:Predrag Uzelac

Stvarajući neprekidno više od osam decenija ostavio je izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića. Na izložbi su umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Otvaranje izložbe Uroš Predić Život posvećen lepoti i umetnosti Foto:Predrag Uzelac

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: „Devojka na studencu“, „Kosovka devojka“, „Nadurena devojčica“, „Vesela braća“, „Siroče na majčinom grobu“, „Hercegovački begunci“ i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi su dostupni crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Izložbu su realizovali dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog autorke dr Snežane Mišić.

– U skladu s institucionalnim opredeljenjem razvijanim tokom proteklih četvrt veka da smo muzej otvoren za sve, stvaralaštvo i život Uroša Predića približili smo i učinili dostupnim širokoj publici (deci, mladima, porodicama, osobama trećeg doba, kao i osobama sa različitim kategorijama invaliditeta), u okviru programskog luka „Druga Evropa” Evropske prestonice kulture. Kroz projekat Uroš Predić za sve izložba je prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio opisima na izložbi, kataloga na Brajevom pismu i audio kataloga. Tokom trajanja izložbe očekuje vas kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13 i 17 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik – poručuju iz muzeja.

Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz novi edukativni program „Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić i kreativne radionice“ subotom, dok će se za mlade organizovati radionice „Predić kao strip junak“, a za osobe trećeg doba program „Predić u koferu“. Projekat „Uroš Predić za sve“ podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.
Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme „prošeta“ izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar