Novica Antić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Atelje 212 danas puni 65 godina. U životu nas, ljudi, to je već uzrast koji nazivamo treće doba. U životu pozorišta, to su možda i najbolje godine, jer šezdesetpetogodišnjak Atelje 212 ima dovoljno prošlosti i uspomena iza sebe na koje se ponosi, ali i snage i vitalnosti da ne živi samo od uspomena,već i od sadašnjosti, spreman i za budućnost, rekao je za Nova.rs Novica Antić, direktor kultnog beogradskog teatra.

Kao što je najavljeno, povodom ovog jubileja i Dana pozorišta Atelje 212 biće izvedeno „Ljubavno pismo“, jedna od najdugovečnijih predstava na beogradskim scenama u režiji Branka Kičića.

Ljubavno pismo Foto:atelje212/Promo

Kuriozitet je su tekst napisali Zlatan Fazlagić i Zoran Bačić, tada studenti treće godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Igra se od marta 1994. uvek pred punim gledalištem a vreme trajanja zavisi od glumačkih improvizacija, dužine aplauza i biseva.

Nakon diplomiranja, Fazlagić se preselio u Kanadu a Bačić u Holandiju, dok je njihova prvi komad nastavio da živi u Ateljeu 212 i biće ovo njegovo 330. izvođenje.

„To je predstava u kojoj se i mi glumci veselimo jer uživamo u svakom njenom izvođenju.Trećinu svoje karijere sam provela igrajući u „Ljubavnom pismu“ i ona će biti moja poslednja predstava kada budem otišla u penziju. To je prava pravcata komedija u kojoj se smejemo i mi na sceni i publika. Zato se njeno trajanje nikada ne zna, jer zavisi od toga koliko se publika smeje, pa nekada traje dva sata, a nekada dva i po. Imamo i fanove koji je stalno gledaju jer mi aktivno sarađujemo sa publikom”, izjavila je svojevremeno glumica Tatjana Bošković koja je nastavila da igra u ovom komadu i nakon odlaska u penziju.

Pored nje, u glumačkoj podeli su i Gorica Popović, Miodrag Кrstović, Branislav Zeremski, Dubravka Mijatović, Gordan Кičić, Dragana Đukić i Nenad Ćirić.

Ljubavno pismo Foto:atelje212/Promo

Scenografiju za ovu legendarnu predstavu je radio Darko Nedeljković, kostimografiju potpisuje Olgica Milunović, kompozitor je bio legendarni Zoran Simjanović a Sonja Divac je bila zadužena za scenski pokret.

Danas, 12. novembra, u podne, na Dan pozorišta, u gornjem foajeu biće otvorena izložba kolaža posvećenih Ateljeu 212 umetnika Veljka Mihajlovića.

– Ovog meseca otvorićemo i prvu digitalnu čitaonicu našeg teatra za sve one koji žele da se upoznaju sa njegovom istorijom, a smatramo da je to važno posebno za studente, teatrologe, dramaturge i pozorišnu stručnu javnost. Sredinom novembra počinju i probe predstave „Amsterdam“, u pitanju je nagrađivani tekst savremene spisateljice Maje Arad Jasur iz Izraela, u režiji Ive Milošević. Decembar nam je rezervisan za početak rada na novom dramskom tekstu Jelene Kajgo pod nazivom „Luna park“. Ovu savremenu komediju iz beogradskog miljea režira Milica Kralj – rekao nam je Novica Antić, direktor Ateljea 212.

Prvi veliki događaj koji se već dugo s nestrpljenjem očekuje jeste premijera komada „Pristanak“ po tekstu Nine Rejn u režiji Nebojše Bradića koja je nedavno odložena zbog bolesti glumca. Novi datum je 18. novembar a karte su odavno rasprodate.

Bonus video: Nikola Stojanović Dva priznanja za dva ostvarenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar